Volkswagen, Audi és a többiek

Mix Online - Volkswagen, Audi és a többiek - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2022. 05. 12. 17:26:43
Volkswagen, Audi és a többiek Az évtized végéig számos benzines és dízel modell tűnhet el a német VW AG jármű választékából. Az már 2022-ben is érzékelhető, hogy a mennyiségi termelés kényszerű visszaesése miatt – pl. a chip-krízis és a koronajávány – a minőség fokozása mellett drágulnak a „Népautók” és rokonaik.
A Volkswagent, az Audit, a ©kodát tömörítő cégcsoport palettáját színesíti hagyományosan a Seat, a Cupra, a Porsche, a Lamborghini, s a Bentley. A múlt esztendőben, miként idén az első negyedévben az új autók piacán - nem először! - a Volkswageneket vásárolták a legszívesebben az Európai Unió polgárai. Míg a dízel modellek népszerűsége apadóban, addig a benzines típusok mellett egyre kelendőbbek a hibrid és tisztán elektromos négykerekűek is.

A nemzetközi chiphiányt a wolfsburgi VW AG is megérezte. Ám így is a második világháború küszöbén alapított német cég motorizált termékei fogynak a legjobban 2022-ben. Az EU-ban az ezüst érem  a Peugeotnak jár, noha ebből a francia márkából, miként a szintén dobogós Renaultból lényegesen kevesebbet értékesítettek, mint a „Made in/by Germany” kedvencből. Angela Merkel egykori birodalmában érdekes, hogy mely típusokért nem rajong a vásárlók zöme?! A Citroën C4 Cactus, a Cupra Formentor, a Dacia Duster, a DS DS7 Crossback, a Ford Ecosport/Edge/Explorer, a Honda CR-V/HR-V, a Hyundai Bayon/Nexo és a  brit Jaguar I-Pace 2021-ben nem lopta be magát a vadiúj, megfizethető szabadidős verdára vadászó németek szívébe. A 83 millió lakosú NSZK-ban tavasszal is a felső-kategóriában a Porsche Taycan típus a nyerő. Egy garzonlakás áráért dinamikus, csendes, négyajtós luxuskupét kap a vevő. A konnektoros országúti rakéta persze München és Berlin között sem tömegjármű, ráadásul nem is SUV.

Abban a mezőnyben jelenleg a Volkswagen T-Roc a sztár. Az ezüst érem a koreai Hyundai Konának jár – a kereskedői statisztikák tükrében. Mit keres egy ázsiai típus a német toplistán? A tömör válasz: sokat! Ráadásul euróban. A koronával, chiphiánnyal nehezített korszakban dobogós lett az SUV-k kategóriájában a (francia!) Opel Mokka. A VW T-Cross negyedik helyezése szintén pompás: a családi kocsinak is kitűnő wolfsburgi típus egyszerre villant fel terepjárós és kombi erényeket. Plusz divatos is – szerte Európában!