Május 27-én döntenek a magyar pályázatról

Mix Online - Május 27-én döntenek a magyar pályázatról - Nyomtatható változat

főoldal - Sport
mti | 2022. 05. 12. 10:00:29
Május 27-én döntenek a magyar pályázatról Pénteken rajtol Helsinkiben és Tamperében a jégkorong-világbajnokság, amely 16 csapatos létszámát tekintve ugyan nem lesz csonka, ám az ukrajnai háború miatt nem léphet jégre a közvetlen élmezőnyhöz tartozó orosz, valamint a fehérorosz válogatott sem. A torna utolsó napjaiban, várhatóan május 27-én döntenek a 2023-as rendezésre beadott magyar-szlovén közös pályázatról.
    A február 24-én kirobbant ukrajnai háború miatt a nemzetközi szövetség (IIHF) kizárta a vb-ről az orosz és a fehérorosz csapatot, helyükre Franciaország és Ausztria került a divízió I/A-ból, amelynek vasárnap zárul ljubljanai küzdelmeiből Magyarország és Szlovénia került fel a jövő évi elitbe. A 2023-as vb-t az IIHF elvette Szentpétervártól, és a két feljutó közösen jelentkezett a házigazda szerepre, akárcsak a finn-lett kettős. A vb alatti május 26-28-i kongresszus dönt a 2023-as rendezésről.
    A mostani tornán az egyik helyszín is változott az orosz hadviselés miatt: a helsinki Hartwall Aréna orosz tulajdonban van, ezért a finn szervezők onnan minden mérkőzést átcsoportosítottak a 8000 férőhelyes - az A csoport szintjén kisméretűnek számító - Helsinki Halli-ba.
    A 16 csapat két nyolcas csoportra oszlik. A fővárosban szerepel Franciaország, Szlovákia, Németország, a címvédő Kanada, Dánia, Kazahsztán, Svájc és Olaszország, míg Tamperében az Egyesült Államok, Lettország, a házigazda és olimpiai bajnok Finnország, Norvégia, Svédország, Ausztria, Csehország és Nagy-Britannia. A csoportokban mindenki játszik mindenkivel, a két utolsó kiesik a divízió I/A-ba, ahonnan a magyarok és a szlovénok érkeznek. Majd következnek május 26-án a negyeddöntők keresztbe: a tamperei első játszik majd a helsinki negyedikkel, a második a harmadikkal, és így tovább.
    A két elődöntőt május 28-án, szombaton, a bronzmérkőzést és a finálét pedig másnap játsszák, egyaránt Tamperében.
    A finnek számítanak a nagy esélyesnek, otthon játszanak és a pekingi olimpián is begyűjtötték az aranyérmet. Az ötkarikás ezüstérmes oroszok nincsenek jelen, így az örökrangsorban a jogelőd szovjetekkel együtt összesen 27 aranyérmet begyűjtött brigádot utolérheti a tavalyi első helyével immár 26-szoros bajnok Kanada.
    Az észak-amerikai profiliga (NHL) rájátszása még csak az első körnél jár, ezért sok onnan búcsúzó játékosra lehet számítani, a "nagyok" ezért még nem töltötték fel keretüket, várnak a kiesőkre.
    Az elmúlt öt vb dobogósai:
2021 (Riga): 1. Kanada, 2. Finnország, 3. Egyesült Államok
2020: a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg
2019 (Pozsony, Kassa): 1. Finnország, 2. Kanada, 2. Oroszország
2018 (Koppenhága, Herning): 1. Svédország, 2. Svájc, 3. Egyesült Államok
2017 (Köln, Párizs): 1. Svédország, 2. Kanada, 3. Oroszország
2016 (Moszkva, Szentpétervár): 1. Kanada, 2. Finnország, 3. Oroszország,