Anyák éve

Mix Online - Anyák éve - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Regös István | 2022. 05. 04. 8:00:16
Anyák éve Nem tudom, hogy vannak vele, de én nagyon nem szeretem a kötelező ünnepeket. Milyen dolog az például, hogy az év egyetlen napján köszöntjük az édesanyákat, a nagymamákat?! Egy csokor vagy cserepes virággal, mintegy lelkiismeretünket megnyugtatva, letudva a kötelezőnek tartott Anyák napját. Önök hogyan vélekednek minderről? Mert amíg az anyám példamutatóan nevelt engem úgy tartottam meg az Anyák napját hogy nálam minden nap Anyák napja volt.

Nekem jobban esett így, de szerintem anyámnak is, hogy nálunk minden nap Anyák napja van. Még a legsötétebb korszakokban is csak egy reményünk van: hogy majd a MAMA segít.Az viszont biztos, hogy a virágosoknak jól jön ez az ünnep, hiszen nyomathatnak ezer forintért egyetlen szál virágot. Mi pedig morgolódunk, miért is van ez a rendkívüli ünnep. Tényleg, minek? Hiszen minden nap ünnep, ha valaki az anyjával lehet és ezt csak akkor tudja meg, amikor a sors elveszi tőlünk és valahova elköltözik, jó magasan az égbe. Mindenki tudja a saját édesanyjáról, ha munkát lehet szerezni a mennyországban, ők olyat kérnek, hogy gyerekekkel foglalkozhassanak.

   

Még a zárt intézetekben – például börtönökben - élőket is egyvalaki biztosan hazavárja: az ANYA. Egy anya és az anyai szeretet semmihez sem hasonlítható. Ha eltávozik, árvák leszünk, mert nincs már velünk a bennünket mindig és mindentől megvédő asszony. És mi mégis egynapos ünnepet adunk nekik Anyák napja címen, amikor pedig 365 napos ünnepet érdemelnének. Amíg gyerekek vagyunk, reszketnek, mekkorákat huppanunk a földön, amikor meg felnövünk, nyugodtan elkönyvelhetjük, hogy egyvalaki biztosan szurkol sikeres életpályánkért, és ez az ANYA.

 

 

Nagy úr azonban a megszokás, és én is hoztam virágot, pedig évekkel ezelőtt eltemettem Őt. Egy ember van a Földön aki mindent megbocsájt: az ANYA. Egy ember van, aki inkább lemond az összekuporgatott pénzéről, ebédjéről és vacsorájáról hogy nekünk legyen: az ANYA. Akinek mindehhez egyetlen nap elég az majd rájön, hogy mekkorát téved. József Attila, csodálatos verseket írt az édesanyjáról, nem is idézem, mert könny tolul az ember szemébe. Így hát csak azt tudom javasolni az egykori gyerektársaimnak, hogy bővítsék ezt az egynapos Anyák napját mindennapos ANYÁK NAPJÁRA.