A kezeletlen allergia tartós látásromlást is okozhat

Mix Online - A kezeletlen allergia tartós látásromlást is okozhat - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
M. A. | 2022. 05. 03. 9:19:02
A kezeletlen allergia tartós látásromlást is okozhat Szemviszketés, szemszárazság és szurkáló érzés. Az allergiásoknál leggyakrabban ezekkel a tünetekkel robban be az allergiaszezon. Egyes esetekben a tipikus tünetek mellé idegentest-érzés is társulhat, és az allergia annyira súlyossá válhat, hogy akár még látásromlást is eredményezhet.

Szemészeti tünetekkel jelentkező allergia esetén többnyire az enyhébb, szezonális reakciókat észleljük magunkon. Azonban előfordulhatnak olyan súlyosabb esetek is, amikor az allergia annyira felerősödik, hogy az azzal járó immunválasz akadályozhat bennünket a mindennapi tevékenységekben és akár még tartós látásromlást is előidézhet. Ez akkor fordul elő, amikor az allergia miatt a szemen kialakuló gyulladásos reakció a szaruhártyát is érinti. „Az allergiás tüneteket leggyakrabban pollenek okozzák, de rovarméreg, gombaspórák vagy az állatok szőréből felszabaduló kis apró fehérjék is előidézhetik – kezdi Dr. Barcsay-Veres Amarilla, a

Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

 

„Ma már azonban molekuláris diagnosztika segítségével meg tudjuk határozni, hogy ha például nyírfa allergiás valaki, akkor a nyírfapollen mely része okozza a kellemetlen tüneteket. Az allergén ismeretében nem csak a tüneti kezelés indulhat meg, hanem az oki kezelés is, vagyis az immunterápia. Nem minden allergén esetében jár azonban ennyire előre a tudomány.”

 

A szemszárazság szintén az allergia egyik kísérő tünete. A szemünk folyamatos kiszáradása azonban még nem feltétlenül jelenti azt, hogy allergiával küzdünk. A szemszárazság ugyanis népbetegségnek számít, gyerekektől idősekig minden korosztályt érint.  Nem csupán az egyre hosszabb monitor előtt töltött idő következményeként alakul ki, a környezeti ártalmak is felelősek. „A szárazabb, feltöredezett szemfelszín sokkal inkább beengedi a polleneket a szembe. Ha pedig a szemfelszín sérült vagy száraz, akkor a bekerült pollen túlérzékenységi reakciót vált ki. Ha ez a kötőhártyára korlátozódik, az kevésbé jelent problémát, de ha a szaruhártyát, a szem átlátszó részét is érinti, akkor erek nőhetnek oda és fekély is kialakulhat, ez pedig egy komoly, tartós látásromlást okozhat” – mondja Dr. Barcsay-Veres Amarilla.

 

Az allergiaszezonban a kontaktlencsét-viselőknek még inkább ügyelniük kell a szemük megfelelő hidratáltságára. Száraz szem esetén ugyanis a lencse nehézkesebben mozog és akár kórokozók is megtelepedhetnek alatta. Allergiás szemészeti tünetek esetén ráadásul a kötőhártya megduzzadása pluszban akadályozhatja a lencse mozgását. Nagyon súlyos tünetek esetén tilos a kontaktlencse viselése, de enyhébb szemészeti reakciók esetén is érdemes napi lencsére vagy szemüvegre váltani.

 

„Allergia esetén nem csupán a szemünk, de az idegrendszerünk is túlterhelt. Éppen ezért sok pihenéssel, relaxálással szintén sokat tehetünk a szemünk és magunk védelméért” – zárja Dr. Barcsay-Veres Amarilla.