A köztévé alkonya

Mix Online - A köztévé alkonya - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2022. 04. 14. 8:00:00
A köztévé alkonya Lánci Tamásnak is van műsora a köztévén, s ő most gondolt egyet és meghívta Márki-Zay Pétert, az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltjét. Furcsa történés, hiszen eddig ellenzéki ember oda 4 évente 5 percre tehette be a lábát. Egyszer ugyan egészen a folyosóig jutottak, de akkor a rendészek megállították őket, sőt a legerősebbet, Varjú Lászlót még be is perelték, mert lebirkózott egy rendészt vagy kettőt.
Bencsik Gábor, aki egyébként Bencsik András fideszes megmondó ember öccse, erre föl jelentette ki, hogy az lett volna a helyes, ha Márki-Zay a kampányban kap meghívást, hiszen ma már alapvetően tét nélküli a beszélgetés, de ez is valami. Szerinte a közszolgálati televízió politikai elfogultsága tarthatatlan, hiszen az ország ellenzéki felének is a televíziója, az ő adójukból is működik, ideje elkezdenie aszerint is viselkedni. Bencsik szerint képtelenség, hogy „ellenzéki politikusok gyakorlatilag a lábukat nem tehetik be oda, a hírmagyarázók és kommentátorok kizárólag a kormánypártok oldaláról érkeznek, a hírműsorokban hírként olvasnak föl hosszú kormánypárti publicisztikákat, miközben az ellenzéki vélemények legtöbbször a kormánypárti cáfolatokba csomagolva jelennek meg”.Ez a szerző Facebook-oldalán jelent meg.

Bencsik Gábor eredetileg filozófia szakon végzett és meglehetősen szelíd változata a fideszes propagandistáknak, sőt gyakran megpróbál érvelni. Eddig nem is nagyon hívták kormánypárti műsorokba, mostanában gyakrabban. Igaz, a minap ő is keményen beszállt a Brüsszelezésbe, s már azt hittem, őt is végérvényesen elkapta a gépszíj, s olyan lesz, mint a bátyja, akinek aztán semmi sem szent, amely ellenkezik az ő politikai hitvallásával. Ám ebből a Facebook bejegyzésből úgy tűnik, benne még maradt valami demokrata, legalább nyomokban. Igaz, az előbb említett műsorban, ahol Deák Dánieli könyörtelenséggel szállt bele az ellenzékbe, a műsorvezető finoman rákérdezett, mint volt MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) főtitkárra, hogyan ítéli meg a mostani köztévét, amely be sem engedi a másképpen gondolkodókat. Bencsik Gábor akkor nagyon halkan és bizonytalanul azt válaszolta, hogy ez nem helyes. Mit is mondhatott volna mást?

Nem tisztem megvédeni Bencsiket, de a szelíd kritikájára is olyan két balegyenest kapott a hirado-hu-tól, hogy nekem is fájt. Az állami média (szerzőként a hirado.hu-t feltüntetve) ugyanis azt írta, a korábban Soros György által finanszírozott alapítványnak dolgozó Bencsik Gábor is beállt abba a baloldali sorba, melynek tagjai rendszeresen, alaptalanul vádolják a közmédiát. A hirado.hu szerint Bencsik Gábor hírből sem ismeri a kiegyensúlyozottságot és egyébként is a korábban kommunista pártállami háttérrel működő MÚOSZ főtitkára volt. Szerintük Bencsik álláspontja újságírói pályafutása alatt a saját érdekeinek megfelelően többször is változott. Arra azért ügyelt, hogy kínos témákban ne nagyon foglaljon állást, vélhetően ezért se nagyon lehetett a hangját hallani, amikor 2019-ben ellenzéki képviselők megtámadták az MTVA épületét. És vajon miért akartak bemenni az ellenzéki képviselők? Erre persze a hiradó.hu nem keresi a választ, helyette Bencsiket pocskondiázza és még azt a méltatlan gyanúsítást is megengedi magának hogy azért éppen most szólalt meg, mert "hamarosan várható az EBESZ újabb, vélhetően előre legyártott propagandaanyagának közzététele". Már csak arra lennék kíváncsi, hogy ezek után Bencsik bátyja, a Demokrata főszerkesztője, mint tiszteletbeli belga, hova áll?