Omikron a kibertérben

Mix Online - Omikron a kibertérben - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
mti | 2022. 01. 14. 12:24:27
Omikron a kibertérben A Bitdefender antivirus termékeket forgalmazó kiberbiztonsági vállalat kutató laborja olyan csaló e-mailek hullámára lett figyelmes, amelyekben olyan vény nélkül kapható étrend kiegészítőket reklámoznak, melyek segíthetnek a cukorbetegek vércukorszintjének csökkentésében. A bűnözők a Covid-19 Omikron variánsára hivatkozott spam és adathalász kampánya világszerte már több tízezer címzettet ért el.
A csalók pszichológiai manipulációt használva igyekeznek megtéveszteni leendő áldozataikat, úgy, hogy félelmet és bizonytalanságot keltenek bennük az Omikron variánsra hivatkozva. A jelenlegi kampányban olyan személyeket céloznak, akikre – alapbetegségeiknek, főleg a cukorbetegségnek köszönhetően - nagyobb veszélyt jelenthetnek a COVID-19 okozta súlyos szövődmények. A bűnözők az e-mail-ben a “Diabetic's Complete Omicron Protection Guide” nevű dokumentumra hivatkoznak. A link egy hamis gyógyszeripari weboldalra mutat, ahol elérhető a “Diabetikusok teljes Omicron védelmi útmutatója (csak az első 100 embernek)” elnevezésű dokumentum és a diabétesz elleni étrend-kiegészítő is.
Részlet a levélből: "Az Omicron-változat nagyjából kétszer olyan fertőző, mint az eredeti vírus, és akár 60 százalékkal fertőzőképesebb. Hatása még rosszabb lehet mint eddig, hiszen a tanulmányok azt mutatják, hogy a cukorbetegeknél nagyobb mértékben alakulnak ki súlyos szövődmények, még akkor is, ha be vannak oltva. Szerencsére Ön megvédheti magát ettől az új, halálos változattól ezzel a vadonatúj, INGYENES útmutatóval, amelyet itt tölthet le a nap hátralévő részében:
Diabetikusok teljes Omicron védelmi útmutatója (csak az első 100 embernek).
Hogy megvédje magát és szeretteit."
A káros webhelyre mutató hivatkozás szenzitív személyes és banki adatok, valamint a pénz megszerzése mellett rosszindulatú szoftverek bejuttatására (beleértve a kémprogramokat és a hitelesítő adatokat lopó trójai vírusokat) törekszik. Az e-mailek legtöbbször hivatalosnak látszó, jól megszerkesztett formában készülnek, és arra ösztönzik a felhasználókat, hogy a levélben található linket nyissák meg, majd tölsék le az útmutatót és rendeljék meg az étrendkiegészítőt.
Az e-mailek 96 százaléka törökországi IP-címekről származik. Jelenleg a csaló e-mailek több mint fele (59%) az Egyesült Államokban, 14% Írországban, 6% Dél-Koreában, 5% Svédországban és Dániában érkezett a postaládákba.
A Bitdefender és magyarországi kizárólagos disztribútor cége, a biztributor az alábbiakat javasolja a felhasználóknak:
• alaposan elemezzék az e-mailt, figyeljenek a nyelvtani és gépelési hibákra, valamint ne dőljenek be a túl jónak tűnő ajánlatoknak, a közösségi media platformokon se; • ne kattintsanak az ilyen tárgyú e-mailekben szereplő hivatkozásokra; • ne töltsék le a mellékletben szereplő ─ fájlokat; • tartsák naprakészen a vírusvédelmi szoftvereket és telepítsék a biztonsági frissítéseket; • használjanak adathalászat- és rosszindulatú szoftverek elleni technológiákat tartalmazó biztonsági megoldást, abból a célból, hogy megvédjék magukat az internetes fenyegetésekkel és csalásokkal szemben.