Fülöp herceg kortársai

Mix Online - Fülöp herceg kortársai - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2021. 12. 29. 17:06:12
Fülöp herceg kortársai Görögországban 1921 nyarán jött a világra az - áprilisban utolsó útjára kísért - edinburghi herceg. Fülöphöz hasonlóan most fújhatott volna el száz gyertyát a tortáján sokunk kedvenc Kossuth-díjas írója, Karinthy Ferenc, s a népszerű magyar karikaturista Kaján Tibor.
Száz éve született Karinthy Frigyes {1887-1938} tehetséges fia, Ferenc. Egyidős volt az íróval Kaján Tibor grafikus, valamint Csákányi László, Suka Sándor, Jancsó Adrienne és színésztársuk Bárdy György: ő nyolc esztendeje hunyt el Budapesten. A Fekete-tengernél 1921-ben Grúzia szovjet-orosz megszállása keltett feltűnést! Centenáriumi körkép! Bizony '21-ben startolt a Deutsche Luft-Lloyd, rendszeres postai légijáratot létesítve Hamburg, Magdeburg és Breslau között. Míg a fellegek felett zavartalan volt a forgalom, addig az első világháborút elvesztő Németországban vasutas sztrájk fenyegetett. A dolgozók 55-70 százalékos béremelésével egy időre megoldódott a konfliktus. Adolf Hitler számára is fontos év volt 1921! Akkor nyáron választották meg a náci párt (NSDAP) vezetőjévé. A Führer két tucat esztendei szereplése nyomán 1945-ben romokban hevert Európa. 

Anno lett brit gyarmatügyi miniszter Hitler későbbi ellenlábasa, Winston Churchill, s Amerikában 1921 tavaszán tette le a hivatali esküt Woodrow Wilson utódja. Az USA 29. elnöke Warren G. Harding lett. Hazánkban többek közt az jelentett szenzációt, hogy IV. Károly kétszer is megpróbált visszatérni a Magyar Királyság trónjára. Sikertelenül. Horthy Miklós kormányzó kemény kézzel őrizte hatalmát! Az Osztrák-Magyar Monarchiában született majdani berlini diktátor bizonyára nem tapsikolt örömében, midőn 1921-ben arról értesült, hogy Sopron a Magyarországhoz való tartozás mellett döntött. De erről majd egy másik történelem órán lesz szó!