Peng Suaj él, de...

Mix Online - Peng Suaj él, de... - Nyomtatható változat

főoldal - Sport
blikk | 2021. 11. 23. 12:18:48
Peng Suaj él, de... Mégis él Peng Suaj, Kína egyik legismertebb sportolója, a világ legnépesebb országának legeredményesebb teniszezője. A hazájában igazi sztár volt eddig, népszerű, akinek a karrierjét az állami média is kiemelt figyelemmel követte, de csak november 2-ig. Azóta viszont gyakorlatilag teljesen eltűnt a világ elől.A NOB elnöke videótelefonon érte el: előkerült a halottnak hitt kínai teniszezőnő.
Suaj aznap írta meg a kínai közösségi oldalon, a Weibón egy nyilvános posztban, hogy az ország egykori miniszterelnök-helyettese, Csang Kao-li szexre kényszerítette. Peng posztja körülbelül fél óráig volt látható, utána törölték, ahogy minden más oldalt is vele kapcsolatban. A kínai sportági szövetség és a kormány sem kommentálta az ügyet, a közösségi oldalakon pedig letiltották az ezzel kapcsolatos vélemények megjelenését. A képernyőfotók (screenshotok) azonban tovább terjedtek, de csak Kínán kívül.

Aztán hetekig semmi hírt nem hallottunk a népszerű teniszezőről, sokan már azt vizionálták, nem is él. És talán nem is alaptalanul. Állították, a kínai kormány Peng Suaj eltűnésével akart másokat elriasztani attól, hogy szexuális visszaélések vádjával álljanak elő. A hétvégén aztán megjelent egy pekingi ifjúsági tornán a 35 éves, párosban kétszeres Grand Slam-tornagyőztes játékos. A szervezők által közzétett videón az látható, amint a pálya mellett állva integetett és teniszlabdákat írt alá a gyerekeknek.

Vasárnap Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke videótelefonon beszélt Penggel, amit hallott Emma Terho, a NOB sportolói bizottságának a finn vezetője és Li Ling-vej, a NOB kínai tagja. A félórás beszélgetés során a teniszező közölte, hogy biztonságban van pekingi házában, jól érzi magát, és barátaival, családtagjaival tölti az időt. Ezzel együtt hozzátette, hogy folytatni kívánja pályafutását.

- Megkönnyebbültem, hogy Peng jól van, mi mindenben támogatjuk őt – mondta Terho. – Bach elnök úr pedig meghívta őt vacsorázni, amikor jövőre Pekingbe érkezik a téli olimpiára, ő pedig örömmel elfogadta az invitálást.

A WTA nem elégedett, aggódik Peng miatt
A teniszezőnők nemzetközi szövetsége, a WTA sem a hétvégéi fotókkal, sem az Olimpiai Bizottság elnökével készült beszélgetésről kirakott fotókkal nem volt elégedett, szerintük ezek nem adnak megnyugtató kérdést Peng helyzetéről. Azt sem látják garantáltnak, hogy Peng jelenleg tudna ellenőrzés és kényszerítés nélkül kommunikálni a külvilággal. A kínai kormánypárt továbbra sem közölte, vizsgálja-e, mi történt a teniszcsillag és a 75 éves Kao-li között. A WTA azt követeli, hogy induljon teljes körű vizsgálat a szexuális erőszak vádjával kapcsolatban