Ukrajna: ©koda mámor

Mix Online - Ukrajna: ©koda mámor - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2021. 11. 23. 17:56:38
Ukrajna: ©koda mámor Távol a harcok sújtotta donyecki régiótól és az orosz határtól, Tiszasalamonban a 21. században kezdődött meg a korszerű személygépkocsik termelése. A kárpátaljai üzemben különböző ©koda típusok gördülnek le 2021 őszén is a futószalagokról.
Ukrajna legnyugatibb csücskében, a bő száz esztendővel ezelőttig az Osztrák- Magyar Monarchiához tartozó régióban 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben már több tízezer ©kodát gyártottak – belföldi piacra. A Szlovákiához és hazánkhoz közeli településen a Rapid és Octavia modellek termelése zajlik – az elvárható Volkswagen minőségben!
Míg 2018-ban kevesebb, mint 6.700 példány hagyta el a tiszasalamoni üzemet - Ukrajna egyetlen modern autóipari cégét - addig napjainkban felpörgött a Rapidok, Octaviák, Yetik és Superbek sorozatgyártása. Népszerűek ezek az új modellek, ám fizetőképes kereslet főleg régebbi, EU-ból behozott használt verdákra van. Rengeteg Nyugaton leselejtezett benzines és dízel típus landol így a Kárpát-medencében: limuzinok, kombik és terepjárók, de haszonjárművek is. Az optimista előrejelzések szerint 2022-ben felpöröghet a régió autógyártása, mert az ukrán bérek kb. 70-80 százalékkal alatta maradnak a közép-európai átlagnak.