Charlie Watts és a többiek

Mix Online - Charlie Watts és a többiek - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2021. 11. 15. 17:39:21
Charlie Watts és a többiek Larry King, a legendás amerikai show-mester 2021 elején hunyt el, és szeptemberben hagyott itt minket kedvenc színészem, Jean-Paul Belmondo. Augusztusban meg Charlie Watts kezéből esett ki örökre a dobverő. A nyugatnémet gólgyáros, Gerd Müller 75 évesen vonult le végleg a focipályáról. S hol van még a Halottak napja?
A kemény öklű, humoros, francia filmcsillag, már pesti iskolásként belopta magát a szívembe Tenkes kapitánya mellé. A másfél évtizede elhunyt Zenthe Ferenc és Belmondo – vélem – úgy voltak snájdig színészek, hogy emberi oldalukat is megcsillantották. Ez vonatkozik a Rolling Stones nyáron távozott szerény sztárjára, Wattsra is. Herbert Köfer (kelet)német művész külhonban kevésbé volt ismert, bár a szocialista tábor lakója számos tévéfilmben találkozhatott vele. A művész száz esztendősen hagyott itt minket: poroszosan az utolsó pillanatig dolgozva!

Bill Ramsey amerikai-német énekes, műsorvezető kilencven évesen  tette le a lantot: sajna őt sem sokan ismerték az NSZK határain túl! Fiatalabb volt Milva. A vöröshajú, olasz slágercsillag már a 60-as, 70-es években belopta magát a nyugat-európai publikum szívébe. Igazi díva volt! A brit uralkodónő Korfun született férje, a majdani edinburghi herceg sincs már közöttünk. Fülöphöz hasonlóan 2021-ben fújhatott volna el száz gyertyát a tortáján sokunk kedvenc Kossuth-díjas írója, Karinthy Ferenc, s a népszerű magyar karikaturista Kaján Tibor. Mennyi kerek évforduló!

Száz éve született Karinthy Frigyes {1887-1938} tehetséges fia, Ferenc. Egyidős volt az irodalmárral Csákányi László, Suka Sándor, Jancsó Adrienne és színésztársuk Bárdy György: ő nyolc esztendeje hunyt el Budapesten. A Fekete-tengernél 1921-ben Grúzia szovjet-orosz megszállása keltett feltűnést! Centenáriumi körkép! Bizony '21-ben startolt a Deutsche Luft-Lloyd, rendszeres postai légijáratot létesítve Hamburg, Magdeburg és Breslau között. Míg a fellegek felett zavartalan volt a forgalom, addig az első világháborút elvesztő Németországban vasutas sztrájk fenyegetett. A dolgozók 55-70 százalékos béremelésével egy időre megoldódott a konfliktus. Adolf Hitler számára is fontos év volt 1921! Akkor nyáron választották meg a náci párt (NSDAP) vezetőjévé. A Führer két tucat esztendei szereplése nyomán 1945-ben romokban hevert Európa.