Putyin: Semmi közünk hozzá

Mix Online - Putyin: Semmi közünk hozzá - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
hvg.hu | 2021. 11. 13. 16:02:44
Putyin: Semmi közünk hozzá Oroszországnak nincs köze a belarusz migránsválsághoz, nem tervez saját hadgyakorlatot a Fekete-tengeren és senkit nem fenyegetnek az orosz csapatmozgások - jelentette ki Vlagyimir Putyin szombaton, a a Moszkva. Kreml. Putyin című műsorban című műsorban.
"Szeretném, ha mindenki tudatosítaná: nekünk ehhez semmi közünk" - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Moszkva. Kreml. Putyin című tévéműsorban adott interjúban, visszautasítva, hogy Moszkvának bármiféle köze lenne a Fehéroroszország és az Európai Unió határon zajló migrációs válsághoz. "Mindenki mindenféle indok nélkül, és minden alkalmat megragadva felelőssé próbál tenni bennünket" - mondta a orosz elnök. 

Putyin azokra az általános szakértői véleményekre reagált, amelyek biztosra veszik, hogy Oroszországnak, ahogyan egész Fehéroroszországra, úgy a fehérorosz migránsválságra is befolyása van. Ezek valószerűségéről ebben a podcastban beszélnek a lengyel-fehérorosz határról tudósító kollégáink.

Orosz légitársaságok nem szállítottak migránsokat Fehéroroszországba - ismételte meg Putyin. Szerinte a migrációs válságot a nyugati, ezen belül az európai országok hozták létre, és ennek politikai, gazdasági és katonai okai vannak. 

Az orosz elnök szerint egyébként a lengyel határőrség embertelenül bánik a migránsokkal, köztük több hónapos terhes nőkkel és gyerekekkel. 

Putyin reményét fejezte ki, hogy Fehéroroszország nem fogja elzárni az Európai Unióba vezető orosz gázvezetéket. "(Aljakszandr) Lukasenka (fehérorosz elnök), mint a tranzitország elnöke, természetesen utasítást adhat európai szállításaink megállítására. De ez a tranzitmegállapodásunk megsértése lenne. Remélem, erre nem kerül sor" - mondta. 

Az orosz elnök egyenes utalást tett rá, hogy német-fehérorosz közvetlen párbeszéddel talán megoldható lenne a kialakult válság. "Úgy vettem ki az Aljakszandr Lukasenkával és (Angela) Merkel (német) kancellárral folytatott beszélgetésekből, hogy a két vezető kész arra, hogy tárgyaljon egymással" - fogalmazott Vlagyimir Putyin.