Optimista német kereskedők

Mix Online - Optimista német kereskedők - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2021. 11. 13. 9:00:05
Optimista német kereskedők Szeptemberig jó másfél millió új személygépkocsi kapott rendszámot az NSZK-ban. A hagyományosan a belföldi modellekért lelkesedő német vásárlók körében tartósan a Volkswagen a sztár, míg a Mercedesek, az Audik és a BMW-k nehezebben eladhatók. Különösen igaz ez 2021-ben a „Made in/by Japan” négykerekűekre!
Mivel Berlinben magam is évtizedek óta Datsun/Nissan modellekkel gurulok, jó véleménnyel vagyok az ázsiai típusokról. De látványos, hogy Közép-Európa legnépesebb metropoliszának utcáiról nem csupán a Trabantok, Wartburgok, Barkasok (és az Ikarusz buszok) tűntek el, hanem például a Hondák is. E legendás márka esetében, akárcsak a Mazdánál, Mitsubishinál, Suzukinál 50-60 százalékos kereslet csökkenésre panaszkodnak a szalonok és a szervízek. A Subaru és Nissan ( mínusz 30 %) kereskedők is a korona krízis elmúltától, a híbrid és elektromos típusválaszték bővülésétől remélik a negatív trendek végetértét.

Németországban, ahol „normális” időkben havonta 250-350 ezer vadonatúj kocsi kel el, az előrejelzések szerint az elkövetkező hónapokban sem  közelítik meg a „régi” 300 ezer feletti álomhatárt az értékesítések. Angela Merkel birodalmában 2021-ben is a Volkswagen a legkedveltebb márka, ennek piaci részesedése 20,6 százalékos. A típusok viadalában nyerő pozicióban van a Smart, a Mini és a Porsche, noha ezek a drágább szegmensbe tartoznak saját kategóriájukon belül! Az import verdák közül a Tesla a legmenőbb – hamarosan a berlin-brandenburgi gyár is ontani fogja a környezetbarát amerikai négykerekűeket. A külföldi kocsik értékesítése emelkedett 2021 első felében Land Rover, Ssangyong emblémával is! De ősszel változatlanul a ©koda a legnépszerűbb importált autó Németországban.