Miklós bácsi pipája

Mix Online - Miklós bácsi pipája - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Bajnóczy Bella | 2021. 10. 26. 8:00:59
Miklós bácsi pipája Cini cini muzsika lehetett Zalatnay Sarolta fülének, amikor az emberminiszter szeptemberben tízmillió, októberben pedig két és félmillió forintos támogatást hagyott neki jóvá. Többen arra gyanakodtak, hogy lám, az énekesnőnek megérte aláírnia két ellenzéki politikus stoppolására felszólító petíciót, én azonban nem értem ezt a rosszmájúságot, hiszen Zalatnay Cinire már anno Kádár János és Aczél György is felfigyelt. Előbbinél a János pipája című dala, utóbbinál a Nem vagyok én apáca című könyve miatt. Hiába no, mindig kell egy barát.

Szóval a kortárs miniszter, ahelyett, hogy azt énekelte volna, Hol jár az eszem? mintegy tölcsért formálva a kezéből kiáltotta vidáman, hogy Drága énekesnő, itt a tíz milla a tervezett életműves koncertkörútjának megvalósítására, a két és fél milla pedig az életművét összefoglaló kiadványok megjelentetésére. Nem várunk holnapig! – énekelhetnék tízezrek, az életmű koncertkörútra várakozás közben, nem beszélve arról, hogy legalább ennyien reménykednek az életművet megörökítő könyvek, kották, fotóalbumok, cédék, mi több, a cinis életet bemutató játékfilm megjelenésére. Ez utóbbi nem is fikció, hiszen már évekkel ezelőtt szóba került, hogy zenés film készüljön Z.S. életéről, s az is, hogy az énekesnő fiatalkori tenmagát Oláh Ibolya játszhatná el, ám ő nem vállalta. Igen bölcsen tette.

S most itt vannak a kortárs miniszter énekesnőnek megítélt pályázati milliók, melyekkel kapcsolatban Z.S. „határozottan elutasította azokat a feltételezéseket, hogy a politikai állásfoglalás és a miniszteri támogatás között bármiféle összefüggés lenne. Nem kaptam semmiféle előnyt azért, mert aláírtam a petíciót. Szép is lenne, ha 10 milliót érne az aláírásom! A pénzt nem a zsebembe adják, a turné minden egyes elemével el kell számolni "– mondta. Ráadásul ő cseppet sem politizál, csak úgymond, nem rejti véka alá a véleményét, a többmilliós támogatást pedig a turnéjára kapta. Vannak, akik ezt el is hiszik popszakmában, az ő életműves dolgaikat nyilván ugyancsak kibélelhették milliókkal, mások azonban kételkednek ebben, nekik nyilván savanyú a szőlő.

Egyébiránt való tisztességgel a hajdani Koncz-Kovács-Zalatnay szentháromságból Kovács Katis is petíciózott, akitől ugye, szintén távol áll a politizálás. Olyannyira, hogy évekkel ezelőtt visszautasította az MSZP nőtagozatának neki megítélt közéleti díját. "Nem, nem,nem,soha nem nem,én nem leszek sohasem a játékszered!" Mégis, mit tegyenek eme  apolitikus szórakoztatóink, ha olyan időket élünk, amikor a lojalitás alaposan megcsöngeti a konyhapénzes kasszagépet és a kurzusdalnokok hangjegyei mágnesként vonzzák a bankjegyeket? Lám, Z.S. akkor sem politizált,amikor elénekelte a János bácsi pipája című örökzöldet. Midőn a koncertjein ezt a dalt énekelte, a nézőtérről sokszor felkiabáltak a színpadra: Kire gondolsz, Cini?  Sokak vélték ugyanis akkoriban, hogy ez Kádár Jánosról szól, miközben a kompromisszumok e robotosa nem is pipázott. 

A Vörösmarty téri irodaház átadásakor Z. S.össze is akadt Kádárral, aki nem mulasztotta el megkérdezni: „Ugye,maga énekli a János bácsi pipája című dalt? Maga helyes kis hölgy, jó hangja is van, és a feleségem is nagyon szereti a dalait!” Azt nem tudjuk, hogy Aczél György felesége kedvelte-e Z.S. dalait, de az kétségtelen, hogy a különböző kéziratokat megszállottan gyűjtő Aczél még kéziratban olvasta az énekesnő Nem vagyok én apáca című, 1985-ben, magánkiadásban megjelent könyvét. Agárdi Péter, az Aczél-hagyatékot felügyelő kuratórium tagja ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Z.S. e könyve a kor egyik legpikánsabb, legszabadszájúbb szövege volt, a táncdalénekesnő magánéletéről szólt, s feltételezi, hogy Aczél ezt a kéziratot kultúrhistóriai csemegeként őrizte meg. Azt Agárdi sem tudja és Z.S. sem árulta el, hogy a kötet kéziratát vajon az énekesnő küldte volna el az egyébként rendkívüli műveltségű és jó ízlésű szocialista kultúrpápának.

 Szóval, jöhet az emberminiszteres,  Miklós bácsi pipája című átirat.