Nem játssza a Brown Sugart a Stones

Mix Online - Nem játssza a Brown Sugart a Stones - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
mti, mix | 2021. 10. 14. 12:20:24
Nem játssza a Brown Sugart a Stones Levette Brown Sugar című, fekete nőket ábrázoló és a rabszolgaságra utaló szöveget tartalmazó dalát amerikai turnéja dallistájáról a Rolling Stones. A szám 1971-ben vezette az amerikai slágerlistákat.Keith Richards, a zenekar 77 éves gitárosa megerősítette a döntésről szóló hírt a Los Angeles Timesnak, de elmondta, meglepte, hogy az emberek "el akarják temetni" a dalt - írja a BBC.com.
    "Nem értették meg, hogy a rabszolgaság szörnyűségéről szól?"- mondta. Reméli, hogy idővel a dal visszanyerheti régi dicsőségét.
    Mick Jagger énekes-dalszerző ugyanakkor azt mondta, csak azért vették le a listáról, mert nehéz munka összeállítani a listát a stadionokban tartott show-hoz. "A Brown Sugart 1970 óta minden koncerten játszottuk, ezért néha azt gondoljuk, hogy kivesszük, és meglátjuk, milyen lesz így. Lehet, hogy majd visszatesszük" - mondta.
    A Brown Sugar a Jumpin' Jack Flash után a zenekar koncertjein a legtöbbet játszott dal a Setlist.fm adatai szerint. A dal fülbemászó nyitó motívuma és dallama gyakran feledtette a dalszöveg erőteljes utalásait a rabszolgaságra, a szexre, a szadomazochizmusra és a heroinra.
Évekkel ezelőtt azzal támadták a Stonest, hogy a barna cukor a drog, kiemelték azt a refrénsort, miszerint "Hogy lehetsz ilyen finom barna cukor?" Kétségtelen, hogy a szövegben Jagger összemossa a barna cukrot, a barna rabszolga lánnyal és még van a képben egy rabszolgákat korbácsoló fickó is, és persze New Orleans is. Jagger utóbb nem is tudja megfejteni, mi járt a fejében.Egy 1995-ös interjúban Jagger azt mondta: "Ma már biztosan nem írnám meg ezt a számot. Valószínűleg cenzúráznám magam. Azt gondolnám: ó, istenem, nem, le kell állnom. Isten tudja, mit akartam ezzel a dallal. Akkora egy zagyvaság, csupa mocskos dolog".
    Talán nem tévedek nagyot, ha azt gondolom, New Orleansban volt egy nagy buli, s bőven volt drog is, a szövegben egyébként a heroint említi, s miután Jagger hallhatott egy-két déli történetet, kicsit összemosta a dolgokat. És amig nem voltak efféle mozgalmak,  az egyik ikonikus dala volt a bandának. A számot a Spotify zeneszolgáltatón 170 millió alkalommal hallgatták meg.