Vallásra 73 milliárd helyett 229 milliárdot adott az állam

Mix Online - Vallásra 73 milliárd helyett 229 milliárdot adott az állam - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
24.hu | 2021. 10. 13. 12:42:34
Vallásra 73 milliárd helyett 229 milliárdot adott az állam A Hvg.hu a zárszámadási törvényben nézte meg, hogyan alakultak az államháztartás kiadásai tavaly. A lap kiemeli, hogy az ország központi költségvetése átláthatatlan, egyebek mellett amiatt, hogy a kormány folyamatosan, már az életbe lépése előtt módosítgatja.Sőt, már a költségvetés teljesüléséről szóló zárszámadásban is egyre több a kérdőjel...
A járvány elleni védekezés ezermilliárdos keretéből a kormány például nem nyilvános, egyedi döntések alapján csoportosított ki pénzeket – és a zárszámadásból sem derül ki, pontosan milyen célokra.

A költségvetésben minden előirányzatot fel kell címkézni, hogy milyen állami funkcióba sorolódik, így az azért nagyjából látszik, hogy a megelőző évben mennyi pénz ment el az egyes állami funkciókra, az összeg mekkora szeletét jelenti az összes állami kiadásnak, illetve hogyan viszonyul a GDP-hez. A járvány nem meglepő módon alaposan feje tetejére állította az államháztartást: az állam szinte minden funkcióra többet költött a tervezettnél – a GDP zsugorodásával együtt így nőtt a GDP 80 százalékára az államadósság.

80 százalékkal nőttek az egyéb gazdasági tevékenységek nevű funkcionális főcsoport kiadásai: 1,1 ezer milliárd forint helyett 2 ezer milliárd forint ment el.
Főcsoport szinten a második legnagyobb növekedés az egészségüggyel kapcsolatos kiadásoknál volt, a kiadások a terv másfélszeresére teljesültek. A növekedés összegszerűen is itt volt a legnagyobb, a területre ezer milliárddal több ment. Az alkategóriákon belül messze a legnagyobbat, a tervezett 48 milliárd helyett 586 milliárd forint kiadás jött össze, ez tizenkétszeres növekedés.
Harmadik helyre a szórakoztató, kulturális, vallási tevékenységek és szolgáltatások nevű funkcionális főcsoport került. Ennek kiadási összege a tervezett 1,1 ezer milliárd helyett 1,7 ezer milliárdra ugrott. Itt csoportosulnak a sporttal és szabadidős tevékenységekkel, a vallással (hitélettel) és a kultúrával kapcsolatos kiadások. Továbbá a párttevékenységek, amikre 2020-ban kevesebb pénz  jutott a tervezettnél, mivel a kormány megfelezte a pártok támogatását a járványra hivatkozva.
Az egyházakon nem spórolt az állam, a tervezett 73 milliárd helyett 229 milliárd jutott hitéleti tevékenységekre, vagyis a tervezett összeg háromszorosa. Sportra 292 milliárd helyett 528 milliárd ment, vagyis a tervezett összeg közel duplája.