Csótányok és sárkányok őszi hétköznapokra

Mix Online - Csótányok és sárkányok őszi hétköznapokra - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
M. A. | 2021. 10. 14. 8:00:18
Csótányok és sárkányok őszi hétköznapokra A Szépirodalmi Figyelő Alapítvány hazai és a külföldi képregénykultúra kiemelkedő alkotásait közvetíti az olvasók felé, és mindemellett olyan gyerek- és ifjúsági könyveket is megjelentet, melyek igényes formában és tartalommal számítanak az olvasók legfiatalabb generációjának figyelmére.

Ez utóbbiak közül kettő remek olvasnivalónak ígérkezik az őszi napokra. Ciprian Măceşaru: Szuper! Csótány lettem című könyve például pont olyan, amit a cím ígér. A 2015-ben önálló kötetben megjelent Kafka-átirata a prágai német szerző Átváltozás című elbeszélését ülteti át napjaink viszonyai közé. A Szuper! Csótány lettem! egy 12-13 éves kamasz szemszögéből mutatja meg a csótánnyá válás folyamatát, az átváltozást pedig nem tragédiaként tünteti fel elsősorban, sokkal inkább a szuperhős-képregények hősalakjainak átváltozása felől értelmezi azt.

 

Ciprian Măceşaru kötetében az átváltozás egyszerre jelentheti a kamasszá válás kicsit sem egyszerű folyamatát, emellett humoros formában mutat rá a másság iránti előítéletekre és azok lehetséges elfogadására is. A kötetet a szerző saját illusztrációi teszik egyedivé és különlegessé.

 

A másik mű Buzási Viktória: Berci és Galóca című mesekönyve. A régi sárkányos-leányrablós világba kalauzolja olvasóját, amelynek mesehősei nem pusztultak ki a modern korral, csupán alkalmazkodtak hozzá. A tündérek, lidércek, törpök, ördögök, boszorkányok és sárkányok szépen beilleszkedtek az emberek közé és csak néhány kivételes alkalommal gyűlnek össze, hogy a régi idők emlékére varázsoljanak, csereberéljenek és pletykálkodjanak egy nagyot. Ez az esemény a Boszorkányünnep nevet viseli, ezúttal azonban valami szörnyűség történik: Vargánya nénit, a legidősebb boszorkányt elrabolják.

 

Berci, a sárkány Vargánya néni jó barátja, a szintén boszorkány Galóca segítségével nyomozásba kezd. Közben rátalálnak egy kisfiúra, Teóra, aki érdekes információval szolgál: egy idegen ember gonosz varázslatra készül és ehhez szüksége van egy törpe szakállára, egy garabonciás könyvének lapjára, egy sárkány pikkelyére és egy tündér szárnyára. Berciék elindulnak az új nyomon, bár még nem tudják, hogyan függ össze a két esemény.

 

Buzási Viktória kötete a szerző saját illusztrációval mesél el egy kedves, minden gyerek számára izgalmas történetet, melyben a végén minden jóra fordul.