Olimpiai pénzek

Mix Online - Olimpiai pénzek - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2021. 10. 11. 8:00:00
Olimpiai pénzek A magyar állam az egyik legbőkezűbb a világon, amikor értékeli az olimpiai érmeket, helyezéseket. A magyar sportolók sokat köszönhetnek a miniszterelnök sportmániájának, hiszen soha ilyen paradicsomi állapotban nem éltek, s valószínűleg nem is fognak, ha egyszer az Orbán kormány leköszön.
 Papp László háromszoros olimpiai bajnok például az aranyérmeiért összesen nem kapott annyit, mint ma egy tokiói győztes. És nemcsak az aranyak fizetnek jól, az ezüst 33.7-, míg a bronz 28.5 milliót ér és még a 8. helyezett is kap 2.8 milliót. 
Jó kis vita kerekednék, ha a szakértők és laikusok egy kerekasztal mellett megbeszélnék, sok-e az 50 millió forint, de maradjunk abban, hogy nagy pénz, ha a magyar átlagbérhez viszonyítjuk. Különösen annak a tükrében, hogy egy amerikai bajnok negyedannyit kap, pedig ott négyszer annyi az átlagbér. Szabados Gábor sportközgazdász a tokiói olimpia után azzal indokolta a bőkezű magyar juttatást, amely az aranyak esetében 2020 december 8 óta 35 helyett 50 millió forint, hogy nálunk nincs erős piac, vagyis a szponzorok nem tolonganak a sportpályákon. Ámbár azt nem tette hozzá, hogy mióta az Orbán kormány kitalálta a tao-t, az elviszi a pénzt, hiszen a cégek leírhatják az adójukból. És az sem mellékes, hogy a sikeres magyar sportágak többsége nem látványsport, vagyis kevésbé vonzó egy szponzornak, mint a kajak-kenu vagy a vívás.

Szabados érvelése egyébként elfogadható lenne, ha az olimpiai díjak egyszeriek lennének, de a kormánypárt politikusai kitalálták az életjáradékot is, amely 35 éves kora után jár a sportolónak.  Ezt életük végéig kapják a sportolók, s az átlagbérhez igazítják,  ezek szerint most 411 ezret kap az aranyérmes, 70 százalékát az ezüst és 50 százalékát a bronzérmes, mármint, ha elérte ezt a kort. A többszörös aranyérmesnek minden érem után jár még 20-20 százalék. A számítások szerint egy aranyérmes így élete végéig akár 272 millió forintot is kaphat.

Tokióban, akár csak Rióban egy-egy úszó szerepelt a legjobban, csak most nem Hosszú Katinka,hanem Milák Kristóf aratott egy arannyal (200 m pillangó) ,egy ezüsttel (100 m pillangó) és  a férfi 4x100 méteres gyorsváltóban szerzett ötödik hellyel. Ez 93.7 millió forintot ért, míg a kiugróan szereplő Csípes Tamara  egy arannyal, egy ezüsttel és egy negyedik hellyel hozott haza 77.2 milliót. A harmadik legeredményesebb sportoló is kajakos, Kozák Danuta volt, aki így már három olimpián 228.5 millió forintot lapátolt össze.
A régi idők sportolói közül, akik még ezeknek az összegeknek a töredékét keresték, és esetleg rosszul gazdálkodtak, vagy a sportpályafutásuk befejezése után nem találták a helyüket, sokan fordultak utóbb segélyért. Több országban létezik egy olyan módszer, hogy például a focistáknál a keresetük egy bizonyos részét maga a klub helyezi nyugdíjalapba. Nos, érdekes volna tudni, a magyar sportolók, hogyan kezelik a pénzüket, ad-e bárki tanácsot, mibe fektessék. Az érmes olimpikonoknak persze nem kell aggódniuk, hiszen az életjáradékból is megélnek majd.