Franciaország: felejthetetlen típusok

Mix Online - Franciaország: felejthetetlen típusok - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2021. 10. 09. 12:52:47
  Franciaország: felejthetetlen típusok A francia járműipar 2021-ben is izgalmas, hidropneumatikus hagyományaihoz hű újdonsága volt a 80-as évek elején a BX széria. A Citroën GSA sorozatot váltó, szögletes formavilágú, középkategóriás típusból születtek kombik is. Nem ezek a kocsik voltak a szélcsatorna kedvencei!
A Peugeot a 70-es évek derekán vette át a Citroën irányítását. A közös alvázra épített friss modellek közt bukkant fel a komfortos BX. A fapados változatban csupán 58 lovas, csapott hátú, ötajtós limuzinnak bő 17 másodperc kellett a 100-as tempó eléréséhez. De hova a sietség? A vagányabb száguldásról álmodozók 1982-től izmosabb benzinesek közül is válogathattak.

Az 1994-ig gyártott széria csúcsverziója a BX 4TC 200 lóerős orrmotorja – 35 esztendeje – akár 220 km/h-s suhanást is lehetővé tett. Kisebb fogyaztásúak voltak az 1,7 és 1,9 lityis dízel Citroënek , melyek – például Észak-Afrikában – az arab taxisok szívét is meghódították. A fekete kontinensen ma sem ritkák az ilyen öregecske verdák, míg Európában már az oldtimer találkozók kedvencei. A kipufogó dob és egyes karosszéria elemek rozsdásodása és a lámpatestek „vakulása” gyakori bosszúság forrása ezen veterán francia kocsiknál.