Belgium: felejthetetlen típusok

Mix Online - Belgium: felejthetetlen típusok - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2021. 10. 08. 12:45:22
Belgium: felejthetetlen típusok Az 1830-ban született pici állam fővárosa, Brüsszel sokak számára csak édességeiről híres. Ja, és dr. Angela Merkel ott szokott sült krumplit falatozni testőreivel - két hosszúra nyúlt tárgyalássorozat között. Ám a Belga Királyság járműgyártása 2021-ben is sokak számára ismeretlen.
A nagypolitikától hamarosan elbúcsúzó német kancellárnő első nyugati kocsija, a berlini fal '89-es leomlása után egy VW Golf volt. Okos döntés! Ma jobbára – győri szívű – tágas, páncélozott Audi A8-assal fuvarozza a sofőr Merkel asszonyt. Aki bizony a koronavírus terjedése óta alig utazgatott, még Belgiumba sem gyakran röppent el. Amúgy a pöttömnyi monarchia járműipara rokonvonásokat mutat hazánk ezen gazdasági ágazatával!

Akárcsak Kecskeméten, Győrben az EU fővárosban is gyártanak német típusokat. Az Audi A1/S 1 modelleken kívül a 2021-ben nagyon sikeres, környezetkímélő Audi e-tron quattro-k is ott születnek. A királyság másik ipariközpontja Gentben van, ahol a Volvo V40 és S60 típusjelzésű – elméletileg skandináv – kocsik gurulnak le a futószalgról. Ugyancsak a belga melósok, robotok szorgalmát dícséri, hogy a divatos Volvo XC40/60-as szériát is Gentben szerelik össze. 2018-ban – nem mellesleg – az XC40-es lett az Év autója, megelőzve a Seat Ibizát és a vadiúj BMW 5-ös sorozatot.