Segítség! Semmit nem értek!

Mix Online - Segítség! Semmit nem értek! - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Regös István | 2021. 10. 07. 8:00:00
Segítség! Semmit nem értek! Szerintem nem kell ahhoz elkötelezettnek lenni sem jobbra, sem balra, hogy ha az ember részt vesz egy szavazáson, legalább ismerje a szabályokat. Én eddig úgy gondoltam, hogy mondjuk, egy százméteres síkfutás esetében az a győztes, aki a leghamarabb szakítja át a célszalagot. Nem kérik meg, hogy engedje maga elé a második vagy a harmadik helyezettet, hiszen esze ágában sincs megváltoztatni a versenyszabályokat, ha ő a leggyorsabb, akkor övé a trófea.
A szándék jó

Így van ez a politikában is. Most először a történelemben Magyarországon hat párt (bár már itt is van valami érdekesség, amire visszatérünk) egy koalíciót alakított, hogy az úgynevezett előválasztáson eldöntsék (ez is érdekes, hiszen egy kicsit úgy néz ki a dolog, hogy a családban egy darabig vitatkoznak, de aztán eldöntik, ki a családfő), hogy ki-kinek a jelöltje. De arról szó sincs, mert szó sem lehet, hogy ha majd éles lőszerrel lőnek az igazi választáson, ahol nemcsak kormánypártiak, hanem ellenzékiek is vannak, vagy fordítsuk meg, ahol nemcsak ellenzékiek, hanem kormánypártiak is vannak, minden teljesen megváltozik. Vagyis akaratunkon kívül visszakerültünk a való világba, és szinte már valóságshow-hoz hasonlít leginkább ez a mostanság zajló előválasztás elnevezésű, nem is tudom, pontosan micsoda. 

A számok és a tények makacsok

A hat párt, a legnagyobb DK-tól a legkisebb LMP-ig vagy Párbeszédig eldöntötte, hogy a jövő évi országgyűlési választásokon az ellenzék körzetenként egy közös képviselőt indít. Az előválasztás első fordulójában nem történt semmi érthetetlen dolog, hiszen több mint hatszázezer ember szavazott és eldöntötte, kit szeretne parlamenti képviselőként látni, de leginkább a közös miniszterelnök-jelölt izgatta a közvéleményt. A szavazás eredménye azonban hirtelen felborította a trendet és a rendet. A legnagyobb sikert Dobrev Klára aratta, aki kiemelkedően teljesített az öt miniszterelnök-jelölt mezőnyében. A legkevesebb szavazatot a momentumos Fekete-Győr András és a jobbikos Jakab Péter érte el. Fekete-Győr elegánsan gratulált az első forduló győztesének, Dobrev Klárának, de Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter nem törődött bele az eredménybe és úgy gondolták, hogy menetközben meg lehet változtatni egy verseny szabályait. Na, ezt már nem értjük!


A tény: DK a legerősebb ellenzéki párt és Dobrev Klára vezet

A legfurcsább az, hogy komoly politikusok sem tudják értelmezni a verseny szabályait. A baloldal szavazóbázisa örült, hogy végre nem egy füstös szoba sarkában dől el, kit küldenek csatába Orbán Viktor ellen az egyesített baloldali erők. Ehelyett az derült ki, időnként változva, hogy Karácsony és Márki-Zay nem külön - miként a többiek -, hanem a szabályokat menetközben megváltoztatva a második fordulóban együtt indulnának Dobrev ellen. Ezzel pedig elkezdtek egy küzdelmet, de nem a jövőért, hanem a saját egójukért. A szabályok szerint ugyanis, amit minden résztvevő aláírt és elfogadott, azt kellett volna mondaniuk, hogy nyert Dobrev Klára, mert ő kapta a legtöbb szavazatot, igaz, ellene visszalépni még van lehetőség. Tehát, ha Márki-Zay és Karácsony nem ért egyet az eredménnyel, két dolgot tehet. Vagy egyedül küzdenek tovább, ha a szabályok megengedik, vagy az egyik visszalép a másik javára. Igaz, már ezt sem értjük, ez sem korrekt. Ez az előválasztás éppen azért született, hogy ne az a bizonyos néhány ember tudjon dönteni, az igazi, a való világ országos választásában, hanem a baloldali szavazótábor egységesen. Ki érti, hogy Márki-Zay és Karácsony hirtelen kinevezi magát miniszterelnök-jelöltnek, holott ahhoz még meg kell nyerni a második fordulót? Addig mindez csak egy információ arról, ki a legnépszerűbb a baloldali választók szemében.


Ego kontra tisztesség

Ki érti? Azt tudom, hogy ilyet vagy ehhez hasonlót már láttunk egy korábbi választáson, amikor nem sikerült az ellenzéki összefogás. Ki is kaptak, hogy csak úgy porzott. Most úgy néz ki, csak sikerült nekik egy közös koalíciót összehozniuk a saját választóik közreműködésével. De akkor most kire szavazunk? Hirtelen összefog Karácsony és Márki-Zay Dobrev Klára ellen? Ki érti ezt? Inkább saját megvalósítható programjukat mutassák be a választóknak! Így lehetne nemes a verseny, de az előzetesen elfogadott szabály felrúgása biztos vereség. Az emberek vágynak a demokráciára és az igazságra. De ha ők már a jelöltként sem képesek erről meggyőzni a baloldalon álló embereket, ez a hercehurca teljesen felesleges volt. Magyar György irányítja a választási bizottság jogi rendszerét. Mindenkit figyelmeztetett, jogszerűen tartsák be az előválasztás szabályait. Érdemes lenne hallgatni rá! 


Finish

Napokon belül megkezdődik a második forduló. Most annyi bizonyos a szavazók számára, hogy Dobrev Klára magasan vezet. Hogy mi várható még, az talán attól is függ, mennyire lesz tisztességes a verseny. Ha rájönnek és megértik, hogy az összefogás nem széthúzást jelent, talán megértik azt is, hogy nem egymás között kell keresni az ellenfeleket, mert a baloldalnak nem Dobrev Klára az ellenség, a baloldal mindennapos ellenfele Orbán Viktor. Ha a baloldaliak keresni akarnak valamit a politikai piacon, ne csak a szavaik, hanem a tetteik is legyenek közösek!  S ha ez megtörténik, már nem kérdezhetjük: Ki érti ezt?