Összefogtak a fiatal művészek sikeréért

Mix Online - Összefogtak a fiatal művészek sikeréért - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
M. A. | 2021. 10. 07. 13:00:00
Összefogtak a fiatal művészek sikeréért A fiatal művészek támogatására indít képzőművészeti pályázati programot a youngart online galéria a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Porsche Centrum Budapest együttműködésével és támogatásával. A kezdeményezés mellé olyan nevek álltak nagykövetként, mint Veiszer Alinda és Ott Anna.

Nincsenek könnyű helyzetben ma a fiatal képzőművészek, ha az életüket a művészetnek szeretnék szentelni, és abból akarnak megélni. Hosszú és rögös út vezet odáig, mire olyan ismertségre és szakmai elismerésre tesznek szert, hogy alkotásaik rendszeres értékesítésével állandó és megbízható bevételforrást tudnak maguknak biztosítani. A youngart online galéria egyik fő missziója, hogy felkarolja és támogassa a feltörekvő tehetségeket ebben: segít megtalálni a vásárlói közönséget, szakmai pályázatok és ösztöndíjprogramok indításával anyagi támogatást nyújt, valamint kiállítási lehetőséget biztosít a legtehetségesebb alkotóknak. 

 

„Kiemelten fontos számunkra, hogy a meghirdetett pályázataink minél szélesebb körben elérhetőek legyenek, hogy minél több művésznek tudjunk ezáltal lehetőséget biztosítani. Nagyon örülök, hogy a mostani programban olyan partnerek álltak mellénk, akik által még több fiatal tehetséghez juthatunk el, és több jelentkezőt is díjazhatunk” – mondta Dr. Hadházi Vera, a youngart alapítója.

 

A fiatal tehetségek felkarolására irányuló hasonló célkitűzés hozta össze a youngart-ot a Metropolitan Egyetemmel. Utóbbi elkötelezetten törekszik arra, hogy diákjainak segítséget nyújtson a pályakezdésben és a kezdeti nehézségek leküzdésében. „Képzési módszerünk lényege, hogy az oktatók mentorokként, a hallgatók pedig aktív alkotóként, közösen dolgoznak együtt az egyetemi évek alatt. Ennek köszönhetően diákjaink tanulmányaik végén már egy jól átgondolt portfóliót tarthatnak a kezükben, ezzel indulhatnak el útjukon” – mondta el Csizmadi Péter, a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari karának dékánja.

 

A pályázaton túl az együttműködés és a teljes program több komponensből áll össze, melyek közül a „Közelebb a művészethez” online meetup az egyik legkiemeltebb programelem. Október 9-én este 17.00 órakor Veiszer Alinda moderátorként olyan kérdéseket jár körbe beszélgetőpartnereivel, mint hogy miként lehetne a képzőművészetet érthetőbbé és elérhetőbbé tenni az átlagemberek számára, és hogyan segítheti ez a művészeket abban, hogy már életükben elismerjék őket, és meg tudjanak élni az alkotói munkájukból? A beszélgetés résztvevői — Somogyi Hajnalka kurátor, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatója, Tomasz Piars festőművész, Dr. Hadházi Vera, a youngart alapítója, Jankó Judit művészeti újságíró és Rényi Andrea kulturális mecénás, műgyűjtő — különböző szemszögből veszik górcső alá azokat az új, többek között a járványhelyzet által hozott trendeket, vásárlói igényeket, újszerű megoldásokat, amelyek mint egymásra épülő téglák, hidat képesek teremteni a művészek és a művészetkedvelő nagyközönség között.

 

A beszélgetést egy „Művészet az izoláció árnyékában” című kiállítás kíséri, amely a Kubik kiállítóterében lesz megtekinthető október 7-17 között, és amely többek között azt kívánja szemléltetni, hogy az elmúlt két év, a járványhelyzet és az azt övező izoláció hatásai milyen módon változtatták meg a képzőművészek munkásságát.