A népfelkelés emléke

Mix Online - A népfelkelés emléke - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2021. 10. 06. 8:00:00
 A népfelkelés emléke A berlini fal '89 novemberi leomlásától szűk egy év telt el Németország újraegyesítéséig. Hivatalosan 1990 októberében olvadt be az egykori NDK/DDR az NSZK-ba (BRD). Harmincegy esztendővel később – ma – sem tűntek el teljesen a szociális, gazdasági különbségek a két hatalmas régió között. S ezt az őszi Bundestag választások kimenetele is tükrözte.
Nyolc esztendővel a második világháború befejeződése után, jó negyven hónappal az 1956-os magyar forradalom előtt lázadás tört ki a német főváros keleti felében. Berlin szovjet megszállási övezetében véres események zajlottak le '53 forró nyarán. Öt évvel az orosz blokádot követően, ismét a világsajtó címlapjára került az - 1949-ben megalakult - NSZK és NDK nem csituló viszálya. Az 1953. június 17-én Kelet-Berlinben kitört felkelés apropója - röviddel J. Sztálin moszkvai temetése után - az építőmunkások normaemelése volt. A Német Demokratikus Köztársaság (fél)fővárosában és más településein sztrájkokkal tiltakoztak a dolgozók a reálbércsökkenést jelentő intézkedések ellen. A felfokozott hidegháborús veszély miatt a kelet-német kommunista vezetés a szovjet hadsereg segítségével brutálisan elfojtotta a munkáslázadást. Ki sejtette anno, hogy 1990 őszén létrejön majd a német egység?

A lakosság akkori elégedetlenségére jellemző, hogy '53-ban 330 ezer ember menekült el az NDK-ból Nyugat-Európába, első sorban West-Berlinbe és az NSZK-ba. A két német állam 1990-es újraegyesítése előtt az amerikai-brit-francia csapatok nyaranta katonai parádéval emlékeztek meg Berlinben a Június 17-e sugárúton a bátor, 50-es évekbeli felkelésről, így ünnepelve „A német egység napját“. 2021 nyarán polgárok és  politikusok több helyütt koszorúzásokkal emlékeztek ismét meg a 68 esztendővel ezelőtti felkelés áldozatairól. Michael Müller (SPD) Berlin kormányzó főpolgármestere fogadást tartott az Alexander Platz-i Vörös Tanácsházán (Rotes Rathaus) az 1953. június 17-én kirobbant, több napos, helyenkét hetekig elhúzódó események résztvevőinek tiszteletére. Most októberben pedig a német újraegyesítés 31. évfordulója volt az apropója a vasárnapi, országos ünnepségeknek, egy héttel a 20. Bundestag vokscsata után.