Tesla túra: nincsenek titkok?

Mix Online - Tesla túra: nincsenek titkok? - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2021. 10. 09. 8:00:00
Tesla túra: nincsenek titkok? Nem nehéz megjósolnom, hogy tömegek lesznek kíváncsiak az őszre beharangozott, úgy nevezett „Tesla-Tourra”, ahol a szinte kész kelet-németországi modern, amerikai autóüzemet tekinthetik meg az érdeklődők. A régióban élők előnyt élveznek!
Hitvese és hat gyermeke társaságában röppent Elon Musk multimilliárdos augusztusban Brandenburgba. Az ő fekete bőrdzsekis, fehér védősisakos gyárlátogatását október 9-én a köznép is megismételheti. Már fogadják az előjegyzéseket. Amint megírtuk, Berlintől bő 30 kilométerre szeptemberben is roham tempóban halad a német-lengyel határhoz közeli korszerű autógyár építkezése. A Tesla Gigafactory hatalmas csarnokaiban az eredeti tervek szerint idén nyártól készülhetnének kaliforniai elektromos gépkocsik.

Ám a gyáravatóra várni kell: az építési engedélyekkel nem először voltak/vannak gondok. Pláne, amióta egy méretes akkumulátor üzem felhúzása is szóba került! Feltehetően ez is téma volt Elon Musk augusztusi, kelet-németországi tárgyalásai során. Legutóbb tavaly novemberben, majd májusban nézte meg a grüneheidei építkezést a gyártulajdonos. Akárcsak máskor most is hívatlanul érkezett. Még a jól értesült sajtósokat, fotósokat is meglepte az 50 esztendős Musk villámlátogatása. Kötetlen vacsorán találkozott Dietmar Woidke (SPD) tartományi kormányfővel a multimilliárdos. S naná, hogy a {szintén szocdem} brandenburgi gazdasági miniszter, Jörg Steinbach is ott ült a terített asztalnál, ahol régiójának sorsa dőlhet el, munkahelyek tízezreivel! Nem titok, hogy Musk sürgeti a feszes tempójú akciót, hogy talán már karácsonyi ajándékként kitárulhasson a gyárkapu, melyen évi félmillió elektromos modellnek kell majd kigördülnie!

Addig is, amíg – talán – pár hónap múlva beindul Grüneheidében a kaliforniai Tesla modellek termelése, a sajtó és a lakosság bepillantást nyerhet a vadiúj létesítmény-komplexum aktuális készültségi állapotába, a csarnokok és utak elhelyezkedésébe, külcsínjébe. Már ideje volt, egy ilyen pletykákat - hülyeségeket, vádakat? - eloszalató program meghírdetésének. Az persze sejthető, hogy a környezetvédők is szép számmal bejelentkeznek majd a Tesla túrára, hogy esetleg akciózással hívják fel a figyelmet arra, hogy mekkor természetrongálás előzte meg a „zöld” Gigafactory építkezését!