Beethoven, Zeman és a többiek

Mix Online - Beethoven, Zeman és a többiek - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2021. 09. 29. 8:00:00
Beethoven, Zeman és a többiek Nemzetközi sajtó jelentések szerint több alkalommal a prágai katonai kórházban kezelték szeptemberben Václav Klaus volt cseh államfőt. Más pletykák azt sejtetik, hogy Európa szívében józanul látták Milos Zemant. Az aktuális, idős, tolókocsiba kényszerült elnök egészségi/szellemi állapota évek óta találgatásokra ad okot.
Halhatatlan klasszikusunk Moldova György legendás receptje: "Egy rész rum és két rész rum, de jól összerázva" - vélhetően vodkával, pálinkával, konyakkal is kiválóan működik. Az egy évtizede alkoholmérgezésben meghalt Amy Winhouse tragédiája azt jelzi, hogy a harmadik évezred sztárjai sem vetik meg a poharazgatást. Pláne nem koronás időkben! Ez lett tán a – 80 felé araszoló – cseh államfő, Milos Zeman veszte is? Prágától Minszkig és Pozsonytól Moszkváig hatalmas az aggodalom. Brüsszel kivár...

Nagyivók bőven akadtak a múlt századok világhírű művészei, politikusai sorában is. Elég a 251 esztendeje született zseniális zeneszerzőre, Ludwig van Beethovenre, avagy "kollégájára" - a Szentpétervárott 1881-ben elhunyt - Mogyeszt Petrovics Musszorgszkijra emlékeztetni. Egy szesz szagú kiállítás képei... Az alkoholista zsenik poros tablóján Beethoven és Musszorgszkij társaságában ott van a 206 esztendeje világra jött első német kancellár is. Az 1890-ben Berlinben lemondott Otto von Bismarck mániás depresszióját vörös borral próbálta elhessegetni. Sir Winston Leonard Spencer-Churchill, a '65-ben elhunyt (irodalmi Nobel-díjas) brit államférfi sem tejjel doppingolt két szónoklata, csatája között. Megitta a magáét (néha másokét) Henri de Toulouse-Lautrec is. Az alig 37 évet élt francia festőóriás kis termete ellenére „férfiasan” szoknyavadász volt, s kemény piás. Talán így kompenzálta testi-lelki bajait? 

Honfitársa Charles-Pierre Baudelaire sem volt hosszú életű. Az irodalmár ráadásul nem csak ivott, de drogbarát is volt: gyógyíthatatlan szifiliszéhez agyvérzés is járult. Félig bénán 1867-ben hunyt el a tehetséges író, midőn mi kiegyeztünk az osztrák császársággal. Sisi magyar királyné lett... Élő klasszikusunk Moldova György legendás receptje: "Egy rész rum és két rész rum, de jól összerázva" - vélhetően vodkával, pálinkával, konyakkal is kiválóan működik. Az egy évtizede alkoholmérgezésben meghalt Amy Winhouse tragédiája azt jelzi, hogy a 21. század sztárjai sem vetik meg a poharazgatást. Az angol énekesnő számai ma is szívbe markolóan csengenek - a kábítószer és/vagy szesz a fiatal művészeket, agg politikusokat sem kíméli!