Johnson békülne Macronnal

Mix Online - Johnson békülne Macronnal - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
mti | 2021. 09. 24. 17:56:33
Johnson békülne Macronnal Boris Johnson brit miniszterelnök a Franciaország és az Egyesült Királyság közötti együttműködés helyreállítását javasolta pénteken Emmanuel Macron francia államfőnek - közölte a francia elnöki hivatal, miután a két ország vezetője telefonon tárgyalt az úgynevezett tengeralattjáró-ügyről.
    Az Elysée-palota tájékoztatása szerint az egyeztetés során - amelyet London kezdeményezett - a brit kormányfő "kifejezte szándékát a Franciaország és az Egyesült Királyság közötti együttműködés helyreállítására" a közös érdekeknek és értékeknek megfelelően (éghajlatváltozás, Indiai-csendes-óceáni térség, terrorizmus elleni küzdelem).
    "Az elnök azt válaszolta, hogy várja a javaslatokat" - szögezte le a közlemény. 
    Az egyeztetés előtt két nappal beszélt telefonon egymással a francia elnök és amerikai kollégája, Joe Biden, amelynek eredményeképpen enyhült a feszültség Párizs és Washington között, s Emmanuel Macron úgy döntött: Franciaország washingtoni nagykövete a jövő héten ismét elfoglalja állomáshelyét.
    Párizs a múlt héten hívta vissza washingtoni és canberrai nagykövetét, mert az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia - Franciaország előzetes tájékoztatása nélkül - biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven. Ezzel összefüggésben pedig Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország egy 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el.  
    Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter korábban a londoni francia nagykövet visszahívását nem tartotta szükségesnek, mert szerinte "Nagy-Britannia ebben az ügyben csak az ötödik kerék a hintón". "Jól ismerjük a britek opportunizmusát" - fogalmazott öt nappal ezelőtt a tárcavezető. Párizs ugyanakkor lemondta a két ország védelmi miniszterének erre a hétre tervezett találkozóját. 
    Boris Johnson egyébként szerdán jelezte, hogy az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia között kötött biztonsági partnerségi szerződés nem kizárólagos, és "senkit nem kíván kiközösíteni". 
    A London és Párizs közötti kétoldalú viszonyt az elmúlt hónapokban több, a Brexithez köthető kérdés is megterhelte, többek között a halászhajók kérdése és a francia partokról a La Manche-csatornán át Angliába igyekvő illegális bevándorlóknak a London szerint nem kielégítő feltartóztatásának problémája.