A Madame ereszcsatornája

Mix Online - A Madame ereszcsatornája - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Bajnóczy Bella | 2021. 09. 20. 9:22:59
A Madame ereszcsatornája Tízmilliárdos projekt készülődik Budapesten, ahol jövőre megnyílik a magyar Madame Tussaud’s, a viaszbábuk panoptikuma. A hírességek élethű másait felvonultató attrakció londoni bölcsője nálunk is ringhat majd, s bár még nem tudni, kiknek a bábuit tapizhatjuk meg, mert csupán annyi bizonyos, hogy a Themze partjáról ötven hírneves személyiség viaszfiguráját küldik majd a kinti figura-manufaktúrából a Duna-partra, azért lennének ötleteink, mely kortárs magyarokat látnánk szívesen e panoptikumban.

Érthető okok miatt Marie Tussaud kisasszony magyarországi lerakatának homlokzatára nem tehetik ki a Nemzeti Tussaud’s Panoptikum feliratú cégtáblát, pedig igazán trendi lenne.De nem kevés időbe és pénzbe kerülne, mondjuk, a dicsőséges százharminchárom bátor ember és az ellenzéki padsorokban ülők viaszbábujának elkészítése is. Pedig a mi parlamentünk már önmagában is egy panoptikum. Nehézséget okozna, hogy minden egyes viaszbábú elkészítése ugyanis több órás üléssel kezdődik, melynek során valamennyi testszögletet feltérképezik. Csak egy tömött bajusz elkészítése micsoda precizitást igényel! Még a mellkasszőrzetet is megcsinálják, ha kell. S akkor még nem említettük a százharminchármakhoz tartozó szavazógombos készülék beszerzését. S persze, a viasz sem olcsó, de az emberi bőr állagát a legpontosabban a viasz adja vissza, ezen még az ereket és a pórusokat is megjeleníthetik.

 

A Tussaud’s szakemberei szerint az arc megmunkálása a legnehezebb, azon is a szem, mert az élet ebben tükröződik leginkább, ráadásul mindkét szemnek ugyanabba az irányba kell néznie. Az a legfontosabb, hogy élet legyen a szemekben. „Ahhoz, hogy csillogjanak, lecsiszoljuk, senkinek nincs homályos szeme!” –mondják a panoptikumosok. A Themze partján biztosan így van. Ami a viaszbábuk haját illeti, parókáról szó sem lehet, valódi emberi hajat használnak, amit szálanként ültetnek el, s úgy illesztenek be minden szálat, hogy abba az irányba forduljanak, amelyikbe ő akarja. A viaszbábuk gerincének elkészítése állítólag jóval könnyebb. Attól függően, hogy éppen kiét fabrikálják.

 

Olykor meghívják a viaszbábuk eredetijét némi szembesítésre, tetszik-e nekik a viasz-önmaguk, egy-egy ránccal kevesebbet kérnek, vagy éppen a mosolyráncból szeretnének többet. Vagy más, élethűbb, keményebb esetleg puhább gerincre vágynak, hogy még jobban közelítsenek hús-vér valójukhoz. Az egyik sztár például annyira elégedett volt e háromdimenziós tenmagával, hogy megjegyezte: „Akár a hitelkártyámat is használhatná!” A Beatles óta a Spice Girls volt az első együttes, amelynek tagjai viaszbábut kaptak a Tussaud’snál. „Szexisek vagyunk és gyönyörűek!” – mondta Spice Victoria alias Beckhamné, miközben megsimogatta a bábuját. – „Szóval, ilyen, ha megtapiznak!”

 

A londoni panoptikumban kiváltképp büszkék azokra a viaszbábuikra, amelyek mozgás közben ábrázolják a hírességet. Erre mi is büszkék lennénk a pesti panoptikum lerakatban, és

ragaszkodnánk is legújabbkori történelmünk nagyjai nagy pillanatainak megörökítéséhez. Szívesen látnám azt a viaszbábukba öntött jelenetet, melyben a levitézlett sztár tízmillás aláírást firkantott, vagy a nagy embert rövid, de méla, szarvasagancsos kapuval ékesített lesben ülés közben ábrázolva, aki a messzi északon dámokat vesz célba. A budapesti Madame Tussaud’s nagy viaszattrakciója lenne ama híres-neves ikonikus brüsszeli jelenet megformázása is, amint a pisilő kisfiú, a Manneken Pis árnyékában a nagyfiú bíbelődik egy ereszcsatornán való tovahaladással…