A Sasfészek diszkrét bája

Mix Online - A Sasfészek diszkrét bája - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2021. 09. 19. 19:10:09
A Sasfészek diszkrét bája A Sasfészek, Berchtesgaden vidékének történelmi helye, s jó időben nemcsak a természeti szépségben gyönyörködhet a látogató, de még Salzburgig is ellát. Igaz, inkább arról híres az 1834 méter magas kilátó, hogy Martin Bormann ezt adta ajándékba Adolf Hitler 50. születésnapjára.
Hajdan a hegytetőn egy gazdag kereskedő háza állt, amelyet az 1920-as években bérbe vettek és Albert Speer tervei alapján először az oda vezető utat építették meg szerpentinekkel és alagutakkal. Hitler személyesen csak ritkán látogatott el 1938 és 1945 között a Sasfészekbe, mert az utat kockázatosnak és hosszúnak találta és mellesleg tériszonya is volt. A Spektrum és a National Geographic csatornák rendszeresen játsszák azt a dokumentumfilmet, amely Hitlert mutatja Eva Braunnal, kutyájukkal más náci vezetők társaságában és beavatnak az ottani építkezésekbe valamint az angol  bombázók sikeres műveletébe, amikor 1945-ben megsemmisítették az épületek, alagutak javát. Hitler a leírások szerint csak tízszer járt ott. Ám a turisták többsége mégis Hitler és a nácik miatt hallott a Sasfészekről, s ezért akar oda felmenni.

A Sasfészekhez, s az ott regnáló étteremhez vezető obersalzbergi út egyedülálló a világon, a hatalmas szintkülönbséget egyetlen kanyarral oldották meg. Az ezer méter magasan fekvő parkolóig lehet kocsival feljutni, onnan már csak egy busz kapaszkodhat fel a keskeny, szakadékok mellett futó úton. A sofőrök 25 perc alatt jutnak fel és megérdemelnék a veszélyességi pótlékot. Én lenézni sem nagyon mertem a völgyekbe, csak kapaszkodtam. Amikor felértünk, 124 méter hosszú alagúton keresztül jutottunk el a lifthez, amely 41 másodperc alatt vitt fel a Sasfészekbe. 

A festői helyen a háború után évekig amerikai katonák üdültek, majd ismét bajor kézbe került. És a derék bajorok úgy döntöttek, hogy itt aztán semmi ne emlékeztessen a náci időkre, Hitlerre, tehát a nyomát is megpróbálták eltörölni. Érdekes analógia, hogy Hitler szülőházát Braunauban lebontották, nehogy zarándokhellyé váljon. Ám a Sasfészek más eset, s valószínűleg a helybeliek belátták, hogy nem lehet úgy tenni, mintha a nemzeti park a maga gazdag növény- és állatvilágával megsínylené, ha elhallgatnák a csúcsának történetet. Most, amikor augusztus végén ott jártam, az ajándékboltban már kapható volt egy Hitler könyv, amely a Sasfészekkel összekapcsolja a diktátort. És aki böngészte a neten a hely történetet, az megtalálta, hogy egy mellékfolyosón 30 kép is látható a Sasfészek náci korszakbeli történetéről. Az utolsón Eisenhower éppen megérkezik és talán az ő ötlete volt, hogy itt pihenjenek az amerikai katonák a háború után.