Nixon, Putyin és a többiek

Mix Online - Nixon, Putyin és a többiek - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2021. 09. 26. 8:00:33
Nixon, Putyin és a többiek Ki találja a kedves Olvasó, hogy mi a közös Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas írónkban, s a Watergate-botrány főhősében? Ha nem, akkor segítek: mind híres honfitársunk, mind a hajdani amerikai elnök felszólalhattak a német Bundestagban. Múltidézés!
Bonnban 1969-ben találkozunk a Bundestag vendégszónoki listáján Richard Nixon nevével. A washingtoni elnök bizonyára tudta, hogy a vietnámi háborút nem csupán az NDK-ban, de a szövetségi köztársaságban is tömegesen ellenezték a polgárok, így cseppet sem volt természetes, hogy a Rajna-parti képviselők előtt beszéljen. Az “Összetartozunk” mottóval megtartott Speech tetszett a nyugatnémeteknek - egyöntetű taps lett a jutalma az alsóházban. A következő amerikai elnökre tizenhárom évet kellett várniuk! Ronald Reagan '82 nyarán, a francia államfő, François Mitterand pedig 1983 januárjában járt a Bundestagban. Ez a tizenhat esztendőnyi Kohl-korszak kezdete volt.                                           

A teljesség igénye nélkül, csak a topnevek között mazsolázva érdemes megemlíteni, hogy úgy negyedszázada a dél-afrikai legenda, Nelson Mandela kereste fel {az 1990-ben újraegyesült} Németország szövetségi parlamentjét. Az utolsó, idegenajkú bonni felszólaló Vaclav Havel volt. A prágai vendég később Berlinben is otthonosan mozgott, ahol a Reichstag frissen restaurált épületében, Mihail Gorbacsov és az idősebbik George Bush 1999 novemberében, a fal leomlásának tizedik évfordulóján tarthattak beszédet. Jacques Chriractól Simon Pereszen át Vlagyimir Putyinig, s Kofi Annan ENSZ főtitkártól a fiatalabbik Bushig akad még pár híresség, aki a régi-új fővárosban a német képviselők elé lépett. Joggal lehetünk büszkék rá, hogy a Spreenél letelepedett, irodalmi Nobel-díjas írónk, Kertész Imre is azon nemzetközi személyiségek közé tartozik, aki 2007-ben a Bundestag előtt beszélhetett. Magyar politikus ez eddig ilyen megtiszteltetésben még nem részesült az Európai Unió legnépesebb államában.

Hamarosan új honanyákkal/-atyákkal népesülhet be a Deutscher Bundestag. A szeptember 26-i országos vokscsata átrendezi majd a parlamenti ülésrendet. Az sem lehetetlen, hogy pótszékezni kell a már most is túlzsúfolt Reichstag épületét, mely jelenleg 709 képviselő munkahelye. Angela Merkel nyugdíjba vonulásával a kancellárnőt is friss politikus válthatja ősztől. Ami a jövőben is változatlan marad, az az, hogy nagy megtiszteltetésnek számít egy-egy külhoni közszereplőnek, ha szót kap a német alsóházban – Kertész Imre nyomdokaiba lépve!