Már nem ő védi a várost

Mix Online - Már nem ő védi a várost - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Regös István | 2021. 07. 20. 8:00:00
Már nem ő védi a várost Az utóbbi időben sajnos egyre több nekrológot kell írnom. Gondolom, nyilván azért, mert arat a koronavírus, ami rettenetes érzés. Remélem, megbocsátanak nekem, hogy változatlanul továbbra is azok közé tartozom, akik inkább másról írnak, mint önmagukról. Különböző emberek különböző hangvételt igényelnek, még akkor is, ha már az utolsó szavakat írják le vagy mondják el az életükről.
Miért mindig a jók mennek el először? – kérdezzük olyan gyakran magunktól és másoktól. Talán nincs rájuk szüksége a világnak? Amikor vasárnap belenéztem a televíziók esti híradóiba, mindegyikben a vezető hírek közé tartozott, hogy meghalt Ráday Mihály, a híres városvédő. Az a Ráday Mihály, aki rendszeresen arra figyelmeztetett bennünket, hogy olykor magunk tesszük élhetetlenné a településeinket, mert nem óvjuk meg például a régi épületeinket, környezetünk hagyományokat őrző épített elemeit. S aki televíziós műsorokban, könyvekben, városvédő egyesületben végzett munkájával is hangot adott mindezeknek. Sokkal kevesebbet beszélnek azonban arról, hogy Ráday Mihály operatőrként, rendezőként különböző művészeti alkotásokat is létrehozott. 

Az emléke velünk marad

Évekig dolgoztam együtt a Magyar Televízióban Misivel, s bár nem volt a barátom, jól ismertem a fanyar humorát, amit nem mindenki értett meg. A sors egyszer úgy hozta, hogy előre meg nem beszélt módon, teljesen véletlenül, együtt nyaraltunk, ha jól emlékszem, Cipruson. Ekkor megismertem egy másik Ráday Mihályt is, akit csupa mosoly, vidámság, jókedv jellemzett. De itt, a tenger mellett is, egyszerű volt, kedves és szerethető. Akkor rájöttem, csak időt kért ahhoz, hogy még jobban megismerhessem. Nagyon kevés embert engedett magához, mondjuk ki bátran, kitüntetésszámba ment a barátsága. Az utóbbi időben megtudtam, hogy betegeskedik, de nem a koronavírus miatt. A felesége, Andrea, csodálatosan írt a férje utolsó napjairól. Megmondom őszintén, nem tudok olyan nekrológot írni, mint ő. Nem istenítette, nem küldte előre a mennybe, soraiból egyszerűen kiderült, hogy szerethető ember volt. Hú, de szörnyű ezt így leírni, hogy volt. Szinte hihetetlen, amit Ráday Mihály például Budapestért tett. Semmit nem kapott ajándékba, minden, városvédőként elért eredményért meg kellett küzdenie. 

Az emléke itt marad

Újra egy nagy ember távozott el közülünk. Sokan talán nem is tudták, hogy a környezetükben lévő emlékmű, szobor vagy egy régi épület azért maradhatott a helyén, mert Ráday Mihály meggyőző módon elmagyarázta az illetékeseknek, a hivatalnoknak, hogy mindezek emberi alkotások és közösen segítenek megőrizni a múltat. Akárhányszor találkoztam is vele, sohasem panaszkodott, pedig már régóta beteg volt. Felesége, Ruttka Andrea, olyan szépen őrzi emlékét a Földön, hogy nem akarom túlszárnyalni, mert valószínűleg nem is tudnám. Akik viszont legalább annyira ismerték Ráday Mihályt, mint én, szívből gyászolják. 

-
Ráday Mihály (1942-2021)