Tetten érte a halált

Mix Online - Tetten érte a halált - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Csontos Tibor | 2021. 07. 06. 8:00:09
Tetten érte a halált A hollywoodi üdvöske, Ingrid Bergman fülig szerelmes volt bele, de ő inkább a háborús hadszíntereket kedvelte. Hemingway tanította írni, ő pedig a világot tanította fényképezni. Fivére azt mondta, a fotográfiát a magyaroknak találták ki. A világ leghíresebb háborús fényképészének, Robert Capának spanyol polgárháborúban készített képei nyolcvanhárom év után jelentek meg ismét reprint kiadásban újfent A tetten ért halál címmel.

A Park Kiadó évek óta küldetésének tekinti, hogy testközelbe hozza a kalandos életű haditudósító, Robert Capa életművét. Annak a Friedmann Endreként Budapesten született fényképésznek a pályáját és fotográfiáit, aki tizennyolc év alatt  öt háborúról tudósított kamerájával. Aki ott volt az amerikai partraszállás D-napján, az Omaha Beach-i mészárlásnál,egyetlen fotósként érkezett a partraszállók első hullámával Normandiába. Ennek a könyvnyomata a Kissé elmosódva, amely a kiadó Capa-sorozatának első köteteként jelent meg, majd következett John Steinbeck amerikai író 1947-es Orosz útinaplója,melyhez Capa hetven képet készített. S most itt A tetten ért halál című képírós könyv, melynek kiadására tíz éve készült a Park. 

Az először 1938-ban New Yorkban megjelent kötetnek több különlegessége is van. A képeket, melyekhez a szövegeket Capa írta, a nem kevésbé világhírű fotográfus, André Kertész válogatta. Unikális az is, hogy ebben a fotográfiai legendáriumnak számító albumban fellelhetők Robert Capa kedvesének, a német Gerda Taronak, valamint a lengyel fotoriporternek, Chimnek a spanyol polgárháborúban készített képei is. Utóbbi háborús fényképész később David Seymour néven vált ismertté. Van valami hátborzongató abban, hogy a kötet mindhárom fotográfusát a háború ölte meg. Gerda Tarót tank gázolta halálra a spanyol polgárháború idején, Chimet a szuezi válság idején érte halálos lövés, Capa pedig 1954-ben, utolső riportjának helyszínén, az indokínai háborúban, a vietnámi Thai Binben vesztette életét.. Fotózáshoz készülve egy taposóaknára lépett, miközben egy halott katona mellől húzta el a híres dobtáras orosz géppisztolyt, hogy a jobban essen rá a fény. 

A reprint album fényképei a spanyol polgárháború kezdeti időszakának pillanatait idézik a frontra induló katonavonatokkal, a muskétával a kezükben a hazájuk védelmére induló parasztokkal, a köztársaságiak arcvonalaival, az új otthonukban, a lövészárkokban várakozó,levelet író, sakkozó katonákkal,Madrid védőivel, vagy éppen az ostromlott város lakói életének pillanataival. Itt van minden, amit a polgárháborúról  Robert Capa képekbe sűríthetett. Arcok, gyász,mosoly, a győzelembe vetett hit,de a reménytelenség is. S persze itt van az oly sok vitát kiváltó és a háborús fényképészet talán máig első számú, legendás felvétele, A milicista halála.Nem véletlenül került éppen ez a kép a kötet címlapjára, hiszen ez szülte a kötet címét is. A halál tetten ért pillanatát megörökítő felvétel 1936. szeptember 5-én készült Cordoba közelében,a köztársasági Federici Borell Garciáról,aki éppen Capa szeme és kamerája előtt kapott halálos lövést. A felvétel hitelességét sokáig megkérdőjelezték, mondván, beállított jelenetről van szó,még könyv is született a fénykép feltételezett hátteréről. Capa eme talán leghíresebb képét a fotográfia egyik árnyaként emlegették, de nem sikerült hitelteleníteni azt a pillanatot, amelybe Capa belesűrítette mindazt, amit a háború jelent.

 A Park Kiadó legújabb Capa-kötetéhez Cynthia Young igényes és alapos esszével járult hozzá, melyben megismerteti az eredeti kiadás előzményeit, körülményeit,elemzi a könyv jelentőségét, beszámol arról, miért szúrta a hatalom szemét A tetten ért halál, s miért maradhatott fent oly kevés dokumentum az album megszületéséről. Úgy véli, ez a könyv újra a demokráciáért való kiállásra szólít fel. "Arra is emlékeztet minket ez a könyv, hogy saját korunkban se maradjunk tétlenek: a demokratikus normákat ma is veszélyeztetik tekintélyelvű vezetők."