Börtöndigi

Mix Online - Börtöndigi - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Csontos Tibor | 2021. 06. 22. 9:42:45
Börtöndigi Beköltözött a huszonegyedik század a hazai fegyintézetekbe. Az elmúlt öt év soha nem látott fejlődést produkált a büntetés-végrehajtásban. A bv. dolgozók és a fogvatartottak szempontjából is jelentős fejlesztések, újdonságok jelentek meg a börtönlétben. Aki önszántából megy a „hűvösre”, kedvezően megváltozott munkakörülményekkel találkozhat, ami még inkább erősíti e pálya egzisztenciális biztonságát, kiszámíthatóságát, akit pedig „visznek” hűvösre, ugyancsak meglepő változásokra számíthat.

A hazai büntetés-végrehajtás történetének legjelentősebb változásait produkálta a közelmúlt. Bizonyára sokan rácsodálkoznak, hogy a bv. intézetekben milyen látványos változások következtek be. Megújultak például az olykor századfordulón épült, több mint száz éves börtönépületek, hosszú idő után két éve Kiskunhalason avattak vadonatúj börtönt, tavaly pedig tíz meglévő fegyintézetben adtak át új objektumokat. Mindezzel több ezer új férőhely létesült, alaptalanná téve azokat a kedvezőtlen minősítéseket, amelyekkel éveken át illették a magyar börtönrendszert, mondván, hogy túlzsúfoltak, telítettek. Tavaly azonban a férőhelybővítéssel az ország összes börtönében megszűnt a zsúfoltság, s kilencvenhat százalékosra csökkent a telítettség. A férőhelybővítéssel együtt olyan részlegeket alakítottak ki – jórészt a fogvatartottak által végzett építési munkálatokkal -, amelyek minden szempontból megfelelnek napjaink biztonsági kihívásainak, a jog- és szakszerű fogvatartás összes követelményének.

Ma már tévhit, hogy a hazai börtönök lakói csak ülnek a zárkájukban, színes tévét néznek, s más dolguk sincs, csak bicepszpartikon vesznek részt a konditermekben. A magyar büntetés-végrehajtás elmondhatja magáról, hogy Európában példátlan módon megteremtette az elítéltek teljes foglalkoztatottságát. Ma már valamennyi fogvatartott dolgozik, minek köszönhetően a bv. gazdasági társaságai megtermelik azokat az élelmiszereket, amelyek lehetővé teszik a börtönök önellátását. Másrészt valamilyen oktatásban, szakmai képzésben vesznek részt: főleg hiányszakmákat sajátítanak el, amelyek a szabadulásuk után kedvező helyzetbe hozhatja őket a munkaerőpiacon.

 A bv. informatikai fejlesztései arról is tanúskodnak, hogy a szervezet igyekszik lépést tartani a kor követelményeivel. Ezek egy része a bv. munkatársak munkáját segíti, adminisztratív terheit csökkenti. A SAFE-rendszert például kifejezetten a büntetés-végrehajtási feladatok ellátására fejlesztették ki. Ez arra alkalmas, hogy a felügyelet egy mobileszköz segítségével a börtönön belül bárhol és bármikor informálódhat a fogvatartás biztonságáról és a fogvatartottakra vonatkozó legfontosabb adatokról. A zárka mellett elhelyezett NFC-kártya leolvasásával megjeleníthetők az zárkalakó adatai: köztük a biztonsági besorolása, a számára engedélyezett eszközök listája.  E projekt részeként a börtönfolyosókon megjelentek vandálbiztos táblagépek, melyekkel a fogvatartottak elektronikusan intézhetik azokat az ügyeiket, amelyek elintézését korábban papíron kérelmezték. A digitális ügyintézés jelentőségére utal, hogy a fogvatartottak évente mintegy százezer kérelmet nyújtottak be – írásban. A börtöndigi természetesen a nagyszabású biztonságtechnikai eszközpark fejlesztésében is helyet kapott. Erről persze legyen elég ennyi…