Zöldhullám

Mix Online - Zöldhullám - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2021. 06. 21. 12:50:15
Zöldhullám A PETA nevű állatvédő szervezet letámadta a magyar cirkuszokat is, hogy még mindig tartanak állatokat, pedig ez már kezd kimenni a divatból, Angliában már úgy hirdeti magát az egyik cirkusz, hogy egy széles slejfnit ragasztanak a plakátjaikra - No animals.
Marosi Tónit régóta ismerem, időtlen idők óta ő a Fővárosi Nagycirkusz sajtósa, olyan őskövület, mint Hanga Ádám a Fővárosi Állatkertnél, vagy Győrfi Pál a Mentőknél. Na, Marosi mondja, amikor az állatvédők durva nyomulását szóba hozom, hogy mivé lenne a cirkusz állatszámok nélkül, s miért nem ott kutakodnak és emlegetnek állatkínzást, amikor 12 macskát tartanak egy hatodik emeleti panellakásban. És tényleg, egy rendes cirkuszban nincsenek kizsigerelve az állatok, sőt inkább családtagnak számítanak, mint a 45 éves Szandra a Richter Flórián Cirkuszban, hiszen már 3 éves kora óta velük él. nekem is nyújtogatta az ormányát, amikor bementünk hozzá, hogy lefotózzuk a gazdájával.

A cirkusz egy képletre épül: Artista+Állatidomár+Bohóc. H. Orlóci Éva cirkusztörténész szerint, aki maga is artista volt, a cirkusz az ipari forradalommal egyidős, amikor az ember elszakadt a természettől, s így az állatoktól is. Richter Flóriánék igazán kényeztetik az állatokat, téli szállásra Szadára viszik az állatokat, s ott nyitottak Szafari parkot a gyerekek nagy örömére, akik régen Ausztriába jártak hasonló élményért. A parkot végül bezárták, mert az egyik szomszéd és végül az önkormányzat sem támogatta, zavarta őket a zaj és a szag, majd máshol nyitják meg jövőre. A nyarat évek Zamárdiban töltik, itt is tágas kifutójuk van a lovaknak, zsiráfoknak és zebráknak is. Flóriánéknak most is 29 lova van, évekkel ezelőtt a lovas számával nyert nagydíjat Monte Carloban, ahová azóta is hívják. Mondja is, hogy a cirkuszok igazán a közönség szeme előtt vannak, ha régen egy utazó cirkuszban nem rendesen bántak az állatokkal, elhanyagolták volna őket, az azonnal nyilvánosságra került.

Érdekes, hogy sem Flórién, sem az öccse, József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója, akik nyaranta Balatonlellén táboroznak, nem szidják az állatvédőket. Inkább a divatnak tudják be, hogy terjed ez a divat, s már az Állatkerteket is támadják, s lassan csak a vegán életmód lesz elfogadható. Persze, én meg azt gondolom, hogy minden hullámnak vannak tévútjai, így a zöldek létrája sem ér fel az égig, egy idő múlva visszatérnek majd a Földre.