EU: egyre több „zöld” jármű

Mix Online - EU: egyre több „zöld” jármű - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2021. 06. 11. 12:33:15
EU: egyre több „zöld” jármű Noha nem látom, hogy például Berlinben látványosan szaporodnának az „elektro-kutak/töltőállomások” 2021 első hónapjaiban jelentősen megugrott a környezetbarát gépkocsik forgalmazása az öreg kontinensen. A „zöld” modellek mezőnyében a Volkswagen ID.4 a sztár.
A friss wolfsburgi típusból idén eddig közel 10 ezer darab fogyott. Az ezüst érmet a rokon ID.3-as szerezte meg, melyből júniusig majd' 8 ezer példány talált gazdára az Európai Unióban. Dobogós lett a franciák Renault Zoeje (6 ezer darab) is. Ezek a mennyiségek persze elenyészőek a hagyományos kocsik piacához képest, ahol még mindig a benzines verdák a nyerők. A dízelek hanyatlása visszafordíthatatlannak tűnik, míg aktuális trend, hogy egyre többen merészelnek elektromos/hibrid modellt választani. Az üzemanyagzabáló, több tonnás SUV divat sem múlik el egyhamar, noha – főleg a nagyvárosokban – mind kevesebb a parkolóhely. (Egyre bővül viszont a kerékpárosút hálozat...)

A környezetkímélő, ám nem éppen olcsó Mercedesekre, Teslákra is akad vevőréteg az Európai Unióban. S tartósan mind népszerűbbek a „zöld” Audik és Renaultok, Volvók. Ha 2021 végén, avagy jövőre megkezdődhet a termelés a kelet-németországi/brandenburgi Gigafactoryban, akkor vélhetően még nagyobb szeletet hasíthat majd ki az üzleti tortából a kaliforniai márka. A hatalmas Tesla üzem Berlin szomszédságában, közel a lengyel határhoz épül – remények és kritikák kereszttüzében!