A pápa fakanállal

Mix Online - A pápa fakanállal - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Csontos Tibor | 2021. 05. 19. 8:00:48
A pápa fakanállal Már a Ferenc pápa asztalánál című kötet meg jelenése előtt a Vatikán legjobb séfjeként emlegették az egyháztörténelem 267. pápáját. Nem lesz persze főzőműsora az olasz televízióban,a Vatikáni Rádióban sem közlik receptjeit, a Szentszék ugyanis gasztronómiai biográfiaként jellemzi a pápai szakácskönyvet. Ferenc pápa emlékeztet bennünket II. János Pálra, akit mivel rajongott a sportért, "Isten atlétájának" tartottak.
A Robert Alborghetti tollából született pápai gasztronómiai kötetben természetesen receptek is megtalálhatók - argentin és olasz ételleírások -, de sokkal inkább arról olvashatunk benne, milyen a viszonya a gasztronómiához, a konyhához, az étkezéshez. Jó, itt vagyon azért a töltött tintahal, a hagymás, parmezános fehér rizs, a pisztácia köntösbe öltöztetett ricola, a matétás-narancsos piskóta, az olasz fondünek is tekinthető mártogatós bagna cauda, ez a jellegzetesen piemonti specialitás, fokhagymás-olívaolajos, szardellás mártás. De Ferenc pápával együtt az argentinok nemzeti édessége, a tejből és cukorból készített "dulce de leche" is megjelent a pápai konyhán. 

Gasztronómiai alapokon nyugvó rendhagyó életrajzot kapunk, megtudjuk, hogy az olasz származású Jorge Bergoglio argentin érsek élelmiszermérnöki végzettséget tudhat magáénak, a nagyszüleinek étterme volt a a piemonti régióban, mielőtt 1929-ben kivándoroltak volna Argentínába. Nem csoda hát, hogy ilyen családi örökség birtokában Bergoglio mindig is szeretett főzni, fényképek sora készült róla fakanállal a kezében, olykor magas rangú egyházi vezetők is meglepődtek, hogy ő készítette el számukra a menüt. Cseppet sem mellesleg Ferenc pápa a megválasztása óta a Szent Márta-házban lakik, ennek a menzáján étkezik. 

Egy rokonszenves, a szegényekkel minden körülmények között szolidaritást vállaló pápa rokonszenves megnyilvánulása és meglepetése ez a kötet, egyaránt ajánlható hívőknek és nem hívőknek, akiről sokszor eszünkbe juthat II. János Pál és akivel a tészta- és káposztaalapú lengyel ételsor érkezett meg a vatikáni konyhára. Ő is közel volt az emberekhez, a huszadik század talán legnépszerűbb pápájának számított. Őt sportos pápaként emlegették, s míg XVI. Benedek pápa Churchill-lel együtt vallotta, hogy csak semmi sport, II. János Pál síelt ( sífelszerelését egy magánmúzeumban őrzik), hegyet mászott, kajakozott, lelkes szurkolója volt a krakkói futballcsapatnak, a vatikáni futballtornán, a Klérus Kupán jelképesen őt választották meg valamennyi résztvevő csapat kapitányának és rendszeresen fogadta a Vatikánba érkező sportdelegációkat. Cédéje jelent meg, színdarabot, verseket írt, utóbbiak megzenésített változatait Placido Domingo is elénekelte.

Tegyük mindezek mellé, amit  a szeptemberben Magyarországra készülő Ferenc pápa gasztronómiai életrajzából megtudunk, s máris idézhetjük XXIII. János pápát: "Az egyház nem múzeum, hanem az élet virágzó kertje."