Karikó Katalin még nem ünnepel

Mix Online - Karikó Katalin még nem ünnepel - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
24.hu | 2021. 05. 04. 12:34:56
Karikó Katalin még nem ünnepel Az MTA-n tartott előadást Karikó Katalin, az Amerikában élő magyar biokémikus, a Biontech alelnöke, akinek kulcsszerepe volt a Pfiter-vakcina előállításában. Ennek apropóján adott interjút a Telexnek, ahol elmondta: csak akkor fog ünnepelni, ha vége lesz a járványnak."Ha „sikerül ugyanilyen ütemben vakcinálni az embereket, akkor nyárra nagyjából rendben lehetünk."
Nem látok okot, hogy különösebben ünnepeljek, egyébként sem vagyok nagy ünneplős, én a laborban sem tartottam pezsgőt behűtve, mint sokan mások. Csak örül az ember, hogy működik, amit csinált, és már gondolkodik, hogy mi lesz a következő.

Elmondta azt is, hogyha „sikerül ugyanilyen ütemben vakcinálni az embereket, akkor nyárra nagyjából rendben lehetünk. Ha a vírus nem tud kiben szaporodni, akkor nem fog variálódni, és egyszerűen vége lesz”.

Az indiai mutánsról szóló kérdésre azt mondta, hogy minden „variánst vizsgálunk. De a dupla variánosokról az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a kettős mutáció a vírus esélyét rontja: a dupla variáns ellen ugyanolyan jó volt az ellenanyag-termelés, mint az eredeti vuhani ellen”.

Szerinte az oltás után „fél évig a legtöbb embernél biztosan kitart a védelem. Lehet, hogy jóval tovább is”.

Arról is beszélt az interjúban, hogy a

Covid-19 elleni vakcina kifejlesztése most egy gyors tűzoltás volt, de a terv, hogy legyen egy univerzális oltás minden koronavírus ellen. Ehhez sem kell már sok idő szerintem.