Angyalt kínál reggelire a sikerszerző

Mix Online - Angyalt kínál reggelire a sikerszerző - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
M. A. | 2021. 04. 24. 9:00:49
Angyalt kínál reggelire a sikerszerző Vérbeli novellista lebilincselő történeteit tartja kezében az olvasó, áll Döme Barbara: Angyalt reggelire című novelláskötetének fülszövegében, amelyből az is kiderül, hogy a tavaly több irodalmi díjjal elismert szerző új könyvében tanúbizonyságot tesz arról, hogy a novella műfaja a kortárs irodalom megmentője lehet.

Bár az új novelláskötet csak a közelmúltban jelent meg, már nagy iránta az érdeklődés, ami nem csoda, hiszen Döme Barbara legutóbbi kötete, a Nők a cekkerben bekerült a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és a Pannon RTV közös projektjeként létrehozott Távoktatás magyar nyelven című programba, vagyis tananyag lett. A kezdeményezés és a kötet nagyban hozzájárul a magyar nyelv és kultúra határon túli ápolásához, valamint az anyaországban élő kortárs magyar írók megismertetéséhez.

 

Döme Barbara az elmúlt évben több jelentős eredményt ért el. Megkapta az Irodalmi Jelen prózadíját, valamint az Év legsikeresebb szerzője 2020 díjat az Orpheusz Kiadónál.

Legújabb kötete, az Angyalt reggelire a magyar széppróza napjára jelent meg, szintén az Orpheusz Kiadó gondozásában. A szerző írói technikája közel sem hétköznapi. Képes egyedivé emelni a közönségest, az átlagosat, méghozzá oly módon, hogy közben a rögvalóság és a színtiszta fantázia határán lebegtet fekete humorral átszőtt írásaiban, mondja róla a kötet szerkesztője.

 

Barbara amellett, hogy Sanyi az ismeretlen celeb című kisregényét írja, új irodalmi műfaj megteremtésén dolgozik, melynek neve introspektív lírai novella, de irodalmi lélekszelfinek is nevezi. Az írónő ezzel újabb szintekre emelheti a novella műfaját, valamint célja az is, hogy ezekben az írásokban rendhagyó módon alkosson képet a jelenlegi járványhelyzetről, illetve annak következményekről. Így ezek a líra novellák kortörténeti dokumentumként is szolgálhatnak majd.