Angela megy, Ursula jön?

Mix Online - Angela megy, Ursula jön? - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2021. 04. 07. 8:00:38
Angela megy, Ursula jön? Az Európai Unió legnépesebb tagállamában ősszel lesznek a következő szövetségi választások. Az aktuális felmérések szerint Angela Merkel kormányzó testvérpártja, a CDU/CSU kapná jelenleg a legtöbb voksot. A kereszténydemokrata-keresztényszociális tömb söpörhetné be vasárnap a szavazatok 28-30 százalékát. A képet árnyalja, hogy két márciusi, tartományi megmérettetésen éppen a fenti duó szerepelt le
De még van pár hónap a 2021. szeptember 26-i Bundestag választásokig. A voksviadal tétje – többek közt – hogy ki lesz a kancellárnő utódja. Mivel Merkel asszony pártja a CDU és annak bajorországi konzervatív „párja” a CSU a szavazatok bő harmadára számíthat, nem valószínű a berlini nagykoalíció folytatása. A szocdemek (SPD) csak 16 százalékos szimpátia indexszel büszkélkedhetnek, így a legerősebb ellenzéki párt, a Zöldek (19 %) vehetik át szerepüket a következő szövetségi kormányban.


A Németországnak „alternatívát” kínáló, a kereszténypártoktól a politikai palettán jobbra elhelyezkedő, gyakorta szélsőséges nézeteket hangoztató AfD 10 százalékos szavazótábora főleg a volt NDK tájain van. A liberálisok (FDP) és a Balosok (Linke) fej-fej mellett a választók 7-7 százalékának a bizalmát élvezik. A húsvét közeledtével feltűnő, hogy ez eddig csupán a szociáldemokraták ugratták ki a nyulat a bokorból. Már rég nem titok, hogy a szövetségi pénzügyminiszter-alkancellár indul csatába Angela Merkel „trónjáért”. Olaf Scholz peche szerintem, hogy higgadt stílusával népszerűbb, mint Willy Brandt hajdani szocdem pártja, de ezzel egyben igen hasonlatos a kancellárnőhöz. Így hatalomra kerülve szinte ugyanazt a merkeli – időnként tétova – politikát folytatná, amibe a szavazók nem kis része már belefáradt az elmúlt bő másfél évtized alatt.


A Brexittel 2021-ben felértékelődött a 83 millió NSZK szava az EU-ban, melynek frontasszonya is német. Ám itt Berlinben halkan megjegyezhetem, hogy Ursula von der Leyen azért is kerülhetett – nem mellesleg szülővárosában! - Brüsszelben olyan magas uniós posztra, hogy ne legyen a CDU színeiben  Angela Merkel riválisa, kihívója. Persze a pöttömnyi Belga Királyságból, 80 esztendővel az utolsó német császár, II. Vilmos {hollandiai} halála után vissza is lehet térni a germán nagypolitika porondjára. Ez csak fantázia dolga! Kérdés, hogy a német szavazók a női kancellár után, elfogadnák-e, ha egy korábban gyengécske védelmiminiszter asszony, most „tábornokként” alakíthatna kormányt Berlinben?