Osztályfőnök úr

Mix Online - Osztályfőnök úr - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Regös István | 2021. 03. 20. 8:00:00
Osztályfőnök úr Én még emlékszem arra, amikor szinte a semmiből előbukkant egy lélekben és lelkesedésben gazdag, borostás, égő szemű fiatalember. Rendszerváltáskor a Hősök terén egy megemlékezésen, üres koporsó mellett mondott emlékezetes beszédet. Az a hangvétel, ami általa jelent meg a Hősök terén, hosszú ideje ismeretlen volt, meghökkenve és megdöbbenve hallgatta a megjelent közönség és a tévés közvetítést csodálkozva figyelő nézőinek sokasága. Aki még nem találta volna ki, annak segítek: ez a fiatalember nem volt más, mint Orbán Viktor.
Ott és akkor elmondta, hogy ezt az üres koporsót azok tiszteletére eresztjük a sírba, akik fiatalok voltak, lánglelkű hittel vágtak neki az életnek és valami olyan újat ígértek, amit régóta szeretett volna hallani a magyar nép, szabadságot, függetlenséget, boldog jövőt. 

Egy kis történelem

Az 1990-es választáskor Orbán Viktor még nem mutathatta meg igazi arcát és politikusi képességeit, de már láthatóvá váltak tigriskörmei. Más volt, mint a többi, szemlátomást nem ismerte a félelem szót. Még azt is emelt fővel viselte el, hogy alig-alig került be a Parlamentbe az általa gründolt párt. Az eladdig ismeretlensége még arra intette, hogy türelemmel harcoljon tovább. Ez a fiatalember átvészelte az elkövetkező két választást. 1990-ben Antall József, a békés, csendes ember lett a miniszterelnök és akkor még Orbán az ellenfele volt. 1994 és 1998 között egy ismert, szenzációsan tehetséges ember, Horn Gyula ült a miniszterelnöki bársonyszékbe. Itt már vérre ment a játék, Orbán nem nagyon fújt visszavonulást és a hazai közhangulat szélvésze egyre inkább a magasba emelte. Az első Orbán-kormány ezután következett, de nem sikerült tartósítani a helyzetét, a kemény négy éves harc megedzette és a következő választáson megtörtént a csoda, a még mindig csupán a harmincas éveiben járó fiatalember felkerült a hatalom csúcsára. 


Ne becsüld le az ellenfeledet!

Nem akarok életrajzi riportot írni, nagyjából mindenki végigélte ezt az időszakot és azóta sok minden történt. Két baloldali kormány következett, Medgyessy Péterrel, Gyurcsány Ferenccel, jó nevek kerültek hatalomra. Orbán Viktor azonban nem süllyedt a mélybe, készült, tanult, edzette magát. Horn Gyula mondta rá: nagy hiba Orbán Viktort alábecsülni. Igaza lett. Orbán Viktor az utóbbi időkben kétszer is nyert kétharmaddal és következett az az idő, amikor, mint a gördülő sziklák, úgy követte el a hibákat, egymás után. Kialakult az osztály, amit már ő teremtett és már nem két lábon járó, a mi kutyánk kölyke lett, hanem az osztály főnöke. Szűkebb környezetében intim beszélgetések során osztályfőnök úrnak szólítják. Ám legyen! Ha egyre több az elkerülhető hiba, az mind az ellenzék malmára hajtja a vizet. 


Oligarchák teljesítmény nélkül

Megszületett az oligarchák tábora. Néhány év alatt milliárdosokká tette a környezetében élő embereket olyannyira, hogy ő is rádöbbent, nem lehet a nép fia egy olyan ember, aki eltűri az érthetetlen és megmagyarázhatatlan meggazdagodásokat, a földből kinövő milliárdosokat, mert bizony, ráragad és rajtamarad, hogy nem a nép gazdagodásán, boldogulásán munkálkodik, hanem az őt körülvevő, gazsuláló társaságot gazdagítja. Az osztályfőnök úr pedig eljutott odáig, hogy megelégelte ezt a dolgot. Nemrég egy rádióinterjúban elmondta, hogy kéri azokat, akik tehetik, vagyis a dúsgazdagokat, amikor vírushadsereg ellen harcol az ország, ne urizáljanak luxushelyekre való látogatásokkal. Külön kiemelte a Maldív-szigeteket, Dubait. Az ellenségei oknyomozó csapataitól azonban jöttek a tudósítások, a videófelvételek, sokmilliós utazásokról, magánrepülőgépek franciaágyairól, ami már megdöbbentette a nagyközönséget, mi több, ideértve a Fidesz-szavazókat is. Mert aki megszámolja a fillért, azt bosszantja a milliárd. Nem, nem állunk azok közé, akik demagóg módon azonosságot követelnek, hogy mindenki egyformán keressen, mint a Kádár-rendszerben tervezték. De azt sem akarják eltűrni, hogy az egyik belefullad a jóba, a másik meg éhen hal. Orbán Viktor nagyon okos ember. Ezt még Horn Gyulától tanultam. Érzi, ahogy egykori minisztere mondta, túltolták a biciklit. Ez a bicikli már nem kétkerekű, hanem luxusjet, magánrepülőgép. Ott tart, hogy bármelyik vazallus saját gépén repked a Maldív-szigetekre vagy Dubaiba. Valaki még azt is kifizette az adózók pénzén vagy a sajátjából, és mindegy, hogy Dubaiban március 15-én a világ legmagasabb épületét piros, fehér, zöld színbe öltöztették. Lám-lám! Ők mindent megtehetnek. Osztályfőnök úr, most mi lesz? Nem hallgatnak önre? Vagy elő a pálcával és adja a körmösöket?

Élesedik a harc

Ma már nem látom a lobogó tekintetet és az ötvenhét éves fiatalember elszántságát. Miként azonban jeleztem és higgyenek Horn Gyulának, sose írjuk le az ellenfelet, mert erre bizony könnyen ráfázhatnak! Nincs más hátra, mint körül kell nézni a farmon, átvilágítani a nagyhangú oligarchákat és példát statuálni, különben a 2022-es választáson nem kis, de nagyon nagy meglepetés érheti a jelenlegi hatalmat.