Eperjes szerint a világ

Mix Online - Eperjes szerint a világ - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2021. 03. 18. 8:00:00
Eperjes szerint a világ Eperjes Károly istenes színész, ezt régóta tudjuk, s arról is hallottunk, hogy több szerepet nem volt halandó eljátszani, mert nem az ő világnézete szerint írták meg. A mostani interjújában (24.hu) elmeséli, hogy egy külföldi forgatást azért mondott le, mert nem vihetett volna magával papot, márpedig neki misézni, gyónni kell, bárhol is van.
Orbán is Isten Eperjes szemében, "embert próbáló küzdelmet folytat és a politikája  Szent István-i értékek felé halad". Ez olyan mély hit, hogy vitatkozni is nehéz Eperjessel, minden ellenérvet megkontráz és amikor már érve sincs, Isten jó takarónak. Gyakran él azzal a kitérővel, hogy nem minden cselekedettel ért egyet SZFE meg más ügyekben, ő máshogy intézte volna, de azért "ideje volt a rendcsinálásnak".

Eperjes igazán persze akkor árulja el magát, s teríti ki a kártyáit, amikor az orosz elnökről beszél. Szerinte "Putyin bölcs, sziklakemény. Kilépett a G8-ból, neki senki ne mondja meg, mit csináljon! És otthon is a rendet tett, helyre rakta a nyugati furcsákkal kokettálókat." És amikor az újságíró közbeveti, hogy ez az államférfi "börtönbe zárta, emigrációba szorította, megmérgezte az ellenzékét", akkor a keresztény színész már "nem menne bele mélyen a külpolitikába," azt mindenesetre örömmel nyugtázza, hogy "Oroszországban 2018-ban napi átlagban nyolc templomot szenteltek föl vagy újítottak meg és szentelnek újra. Melyik európai ország tudja ezt elmondani magáról?" És rögtön hoz egy nyugat-európai példát, hogy látott Hollandiában olyan templomot, ami "magától lerohad abban a gazdag, csinos nihilizmusban". 

És még nincs vége Putyin dicséretének: "Talán van némi köze ahhoz, hogy Oroszországban, mint a szputnyik, úgy megy fel a kereszténység. Úgy látszik, Putyin komolyan veszi a kereszténységét." Ja, hát mi is lehetne fontosabb? Mi menti fel minden bűne alól az orosz diktátort? Hát az, hogy templomot épít. Eperjes mindent tud Putyinról, mert amikor a 24.hu munkatársa rákérdez az elnök második házasságára, arra is van válasza. "Tudtommal az első csak tanácsi házasságkötés volt egy sztyuvival. A mostani viszont már Isten előtti frigy." És tényleg akkoriban Szentpétervárt Leningrádnak hívták és állami házasságkötések voltak. Vajon mit mondana Eperjesnek Putyin két lánya vagy ők már nem is léteznek, hiszen nem keresztelték meg őket? Nincs kétségem, Eperjes valamilyen egyházi példával innen is kivágná magát.