Híres asszonyok: Hitlerné

Mix Online - Híres asszonyok: Hitlerné - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2021. 02. 23. 8:05:48
Híres asszonyok: Hitlerné Az 1945-ben befejeződött második világháború és előzményei seregnyi meglepetést tartogatnak a jövőben is – vélem. A Führer magánélete sem nyitott könyv. De annyit tudni, hogy az 1929-ben megismert Eva Braun volt a berlini diktátor (egyik) udvarhölgye. Majdan az összeomlás utolsó pillanatiban feleségül is vette Adolf Hitler a sokkal fiatalabb asszonyt.
Hogy' aztán 1945 tavaszán – a szovjet csapatok Spree-parti ostromakor – közösen meneküljenek a halálba. De érdemes visszapillantani a múltba, midőn 88 esztendeje Berlinben hatalomra került náci kancellár. A majdani (1934) államfő magánélete még a harmadik évezredben is megmozgatja a történészek és a bulvársajtó fantáziáját. Egy mostanában nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint a második világháborút kirobbantó német diktátornak szerelmi viszonya volt egy fiatal színésznővel, Magda Schneiderrel. Is.

Richard Wagner megözvegyült menyével, az Angliában született Winifred Wagnerrel  {Winifred Marjorie Williams} éppúgy összeboronálták a zenebarát Führet, mint Leni Riefenstahl színész-/rendezőnővel, a nácikorszak egyik legtehetségesebb filmesével. Miközben a történészek még 2021-ben is vitatkoznak arról, hogy Adolf Hitler (1889-1945) aszexuális volt, avagy saját neméhez vonzódott. A biszexualítás gyanúja éppúgy felmerült vele kapcsolatban, mint az, hogy - egy herével - „teljesen normális viszony” fűzte a szebbik nemhez. Tény, hogy félhivatalosan az '29-ben megismert Eva Braun volt a berlini diktátor barátnője. Majdan a háború utolsó pillanatiban feleségül is vette Hitler „udvari fotósa” korábbi asszisztensnőjét, hogy aztán 1945 tavaszán – a szovjet csapatok Spree-parti ostromakor – közösen öngyilkosságot kövessenek el. A 33 éves asszonyt akkor már Eva Hitlernek hívták!