Albániában a Merci a sztár

Mix Online - Albániában a Merci a sztár - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2021. 02. 14. 16:53:27
Albániában a Merci a sztár A harmad-magyarországnyinál is kisebb területű Albán Köztársaságban {Republika e Shqipërisë} a magánjárművek zöme az Európai Unióból importált használt típus. Az igényes balkáni sofőrök körében a jó öreg Mercedes Benznek van legragyogóbb imázsa.
A kontinensünk drogbizniszében jeles szerepet betöltő, 2,8 millió lakosú Albániában kevesen reménykednek komolyan abban, hogy az elkövetkező 8-10 esztendőben az EU tagja lehet a Görögországgal szomszédos állam. Enver Hodzsa {1908-1985} festői, ám szegény egykori birodalmában a berlini fal leomlása óta már nem csak a diktátor hajdani elvtársi köre jár nyugati típusokkal.

A nép is megszerette a megbízható, gyakorta dízel limuzinokat és kombikat, meg persze a terepnyűvű négykerekűeket. 2021 elején, mintegy 500 ezer magánjármű gurul a balkáni mini köztársaságban. A szaksajtó szerint a külföldről behozott csillagos verdák mellett a Volkswagenek, a Fordok, az Opelek is igen kedveltek. A  „Made in/by Germany” típusok határozzák meg az utcaképet Tiranában, ahol rengeteg autószalon van. A régi és új modellek mezőnyében az olasz márkák is mind népszerűbbek: különösen a nyűtt Fiatok csábítják a bizniszelő, „turistáskodó” albán üzletembereket.