Koronás farsang

Mix Online - Koronás farsang - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Regös István | 2021. 02. 04. 8:00:00
Koronás farsang Fogadjunk, nem fogják kitalálni, már megint miről is írok! De mielőtt belekezdek, szeretném megköszönni mindenkinek, aki elolvassa az írásaimat, főleg azért, mert mostanában több a szomorúság, mint a vigalom. Szoktuk mondani társaságban: minek örüljünk? Tudom, kitalálták. A koronavírus és mi, már megint ez a téma.
Sajnos úgy néz ki, hogy száz százalékosan nehéz lesz ezt az aljas támadót kiiktatni és ezért, miközben küzdünk ellene, megpróbálunk megtanulni a helyzetnek megfelelően élni. Vannak, akik ezt képtelenek felfogni és minden olyan intézkedést, amiről már világszinten elhisszük, hogy segít, visszautasít, megszeg, nem veszi tudomásul. Mondjuk, ilyen például a maszk viselése, amiről mindannyian tudjuk, kényelmetlen, uniformizál, de mégiscsak jelentős védelmet ad a járvány terjedése ellen. Viszont tisztelettel és örömmel tájékoztatom olvasóimat, hogy egyre többen látják be, érdemes ezeket a kényelmetlenségeket elvállalnunk és például maszkot hordani. Tartjuk a távolságot, sokszor, látszólag ok nélkül kezet mosunk. Arról már beszélni sem merek, nemhogy írni, aki tömegközlekedéssel utazik, hajlandó eldobható, egyszer használatos gumikesztyűvel felszállni vonatra, buszra, villamosra.


Én betartom. És te?

Nem lehet eléggé dicsérni azokat az embereket, akik családjuk érdekében bármennyire szeretnék akkor is, tartózkodnak nagyszülők, unokák, apák, anyák, gyerekek puszilgatásától, ölelgetésétől. Mindezt nem olyan bonyolult megérteni, nem kell hozzá egyetemi diploma ahhoz, hogy jövőre is vagy talán még idén talpon maradjunk, áldozatot kell hozni mindannyiunknak. Kezdetben furcsa volt végigmenni egy kiürült budapesti utcán, ahol, ha mégis szembe jött velünk valaki, teljes arcát eltakaró maszkban volt. Így aztán gyakran még sértődés is lett belőle, mert annyira egyformák az emberek a maszkjukban, hogy olykor fel sem ismerik egymást. Lassan lesznek olyan emberek, akiket ebben a nehéz időben ismertünk meg és mind a ketten maszkot hordtunk, így hát, maszk nélkül teljesen ismeretlennek tűnnek. Hihetetlen az ember alkalmazkodási képessége, de még erősebb az életszeretetünk és az a tudat, hogy velünk van a családunk, nem vagyunk egyedül.


A könnyített űröltözék is biztos befutó az álarcosbálon

És ha már a farsangi divatról beszélünk, ki ne hagyjuk a fantasztikus orvosokat, ápolókat, akik szinte űröltözékben dolgoznak naphosszat és szinte elájulnak, mire a szűnni soha nem akaró szolgálatot leteszik. Mert ők szolgálnak elmondhatatlan lelkesedéssel, halálosan fáradtan, de ott vannak a fronton. Látszik és hallatszik, milyen érdekes módon változott meg az emberek véleménye és kapcsolatépítése az egészségügyi dolgozókkal, mert nemcsak beszélünk róla, hanem személyesen látjuk, hogy a munkájuk megfizethetetlen. De van egy javaslatom, azért próbáljuk meg! És most, hogy jön a farsang, eszembe jutott, hogy a farsangi maskaráknak minden korban megvannak a jellemzői. Szeretnek az emberek félszemű kalóznak öltözni, varázslónak vagy királykisasszonynak, de maszkot mindenképpen hordanak. Arra gondoltam, hogy a virtuális farsangi bálon, mert az igazira még várni kell, a farsangi öltözet az lenne, ha mindenki maszk nélkül mutatkozna a kamera előtt. Mennyi meglepetés lenne! Most látnánk igazán az arcokat, a száj görbületét, a pisze orrokat. A farsangi divatból valószínűleg most a maszk viszi el az első díjat és ma már a hétköznapivá vált mondás vigasztal minket, Tisztelt Olvasóim. Én bízok abban, hogy mindenki nézze meg, hol lakik és aszerint mondja velem együtt: Lesz még igazi farsang a mi utcánkban! 

Kép: utisugo.hu/Lovas Katalin