Fedezd fel az alkotó éned!

Mix Online - Fedezd fel az alkotó éned! - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
M. A. | 2021. 01. 13. 18:08:00
Fedezd fel az alkotó éned! Az elmúlt év megmutatta, hogy a legtöbbünkben igenis él az alkotási vágy: egy csapásra jógamesterek, pékek és fermentálóművészek lettünk, ezt a lelkesedést pedig 2021-ben is érdemes megtartanunk.

Az inspiráció persze mindenkinek mást jelent: van, aki a művészetekben, más a szépségápolás területén, valaki pedig a karrierjében vagy éppen a családi életben találja meg a kiteljesedést. Bármilyen területről is legyen szó, tudatosan is dolgozhatunk kreatív, alkotó énünk életre hívásán – ebben segítenek most a Metropolitan Egyetem oktatóinak tippjei.

 

Ismerjük meg magunkat! Az önismeret elengedhetetlen a fejlődésünkhöz, legyen szó akár karrierbeli, társasági vagy személyiségbeli előrelépésről. Mérjük fel, mik az erősségeink, gyengeségeink, amikkel gazdálkodhatunk: erőségeinket használjuk ki, vessük be őket, gyengeségeinket pedig igyekezzünk erősséggé fejleszteni; így lehetünk sikeresek az alkotásban és a munkában, kiegyensúlyozottak és elégedettek a magánéletünkben, társas kapcsolatainkban.

 

Találjuk meg, ami minket motivál! Egy jól megválasztott hobbi, egy reálisan elérhető cél nagy energiákat képes adni, hatékony feltöltődési és örömszerzési forrásunk lehet. Azonban egy félresikerült projekt kedvünket szegi és épp a várt eredmény ellenkezőjét hozza.

 

Kezdjünk el jegyzetelni! Írjuk le gondolatainkat, ötleteinket, időnként olvassuk őket vissza és nézzük meg, miben változott a véleményünk. Az, ha nem hagyjuk elveszni a kósza, de hasznos gondolatainkat, új világokat nyithat meg előttünk.

 

Álljunk alkotóként a feladathoz! Életünk során folyamatosan figyelhetjük az érzéseinket, viselkedésünket és a körülöttünk lévők arra adott reakcióit – és ez alapján fejleszthetjük magunkat. Ebben egészen gyermekkortól akár a különféle oktatási intézmények is segíthetnek. Hazánkban is vannak már olyan iskolák, ahol a korábban elterjedt egyoldalú, frontális oktatási forma helyett műhely jellegű, gyakorlatorientált, személyre szabott képzés folyik, amely fókuszában a tanuló áll. A Budapesti Metropolitan Egyetem egy módszertani reformmal nemrégiben a felsőoktatásban is teret nyitott ennek a megközelítésnek azzal, hogy bevezette az Alkotóegyetem fogalmát. Az új koncepció szerint az egyetemisták gyakorlatorientált tantervet követve ismerik meg és fejlesztik saját egyéniségüket, keresik meg az inspirációjukat.