Elhunyt Garabonczy Ágnes

Mix Online - Elhunyt Garabonczy Ágnes - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
mix | 2021. 01. 04. 16:38:53
Elhunyt Garabonczy Ágnes Elhunyt Garabonczy Ágnes festőművész december 13-án, életének 84. évében. Művészcsaládba született, édesapja, Garabuczy Károly rajztanár-festőművész volt. Nővére, Dr. Hőgye Gergelyné, Garabuczi Katalin grafikusként alkot, főként finom tollrajzok jellemzik munkásságát. Férje, Tóth László (1926-2008) szintén festőművész volt.
Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Gimnáziumban majd a Képzőművészeti Főiskolán végezte. 1960-ban szerezte meg a diplomát. Mestere Pór Bertalan volt. 1961 óta kiállító művész. Egy időben a hódmezővásárhelyi művésztelepen dolgozott. Tanulmányúton járt a Szovjetunióban, ahol mély benyomást tettek rá az orosz ikonok. A sötét színekből előragyogó sejtelmes, időtlen alakok azóta is meg-megjelennek képein. Ausztriában, Csehszlovákiában, Olaszországban is tartózkodott a klasszikus és modern művészet alkotásait vizsgálva. Franciaországban Picasso, Chagall és a század más modern művészei voltak rá nagy hatással. De járt tanulmányúton Svájcban, Hollandiában és Amerikában is.

A magyar kortárs művészet „nagy generációjának” kiemelkedő képviselőjeként tartják számon. Az 1960-as években ikonszerű, komor, kubista hatású képekkel jelentkezett. Későbbi képeire lágy, harmonikus színvilág, belső ragyogás jellemző, és elmozdulás a szimbolizmus, szürrealizmus irányába. A modern és klasszikus képzőművészet ötvözésével egy női lélek lírai vízióit a kék szín összes tónusával, s a komplementer sárgák ellenpontozásával használja. Harsány színeket nemigen alkalmaz, képzeletvilágát a pasztellszínek lágysága fejezi ki. Festményeiben a prousti eltűnt időt keresi. Lírai figuratív festő, akinek alakjai a klasszikus szépséget jelenítik meg a nyugalmas tájban. A hetvenes évek elejétől rendszeresen vett részt külföldön csoportos kiállításokon. 1976-ban férjével, Tóth Lászlóval a Műcsarnokban mutatkoztak be, a képek egy részét később egy londoni galériában is kiállították. A nyolcvanas évek közepétől több külföldi egyéni kiállításra is meghívták. Így például Svájcban, a Genfi-tó partján lévő Veveyben a Capricorne Galériában mutatkozott be, férjével pedig közösen állítottak ki Németországban, a Gronau-Epe-i Almsic Galériában. 1990-ben Washington belvárosában, az Oscar Gallery-ben fiával volt közös kiállításuk.