Sámánokra is adott pénzt

Mix Online - Sámánokra is adott pénzt - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
24.hu | 2020. 10. 17. 8:00:05
Sámánokra is adott pénzt Streaming-szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkciók támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet: 7 tévéfilm és 8 kisjátékfilm gyártása, valamint 3 tévéfilm és 19 sorozat fejlesztése kezdődhet.A szervezet közleménye szerint a tévéfilmes pályázatra 104 szinopszis érkezett.
 A Televíziós Döntőbizottság 7 nagy költségvetésű tévéfilm gyártására összesen 1,77 milliárd forint támogatást szavazott meg. Goda Krisztina Gárdonyi Géza Ida regénye című, népszerű művét dolgozza fel. Pacskovszky József Herczeg Ferenc egykor hatalmas sikerű színművéből, a Kék rókából készíthet tévéfilmet, míg Zomborácz Virág Egy magyar Rotschild címmel Rotschild Kláráról (képünkön), a szocialista előkelőségek ikonikus divattervezőjéről forgathat.

Tóth Barnabás Őszi végjáték címmel „újszerűen és meghökkentően” dolgozza fel Stefan Zweig Sakknovelláját, míg Forgács Péter Szájhős.tv címmel készít modernkori Robin Hood-történetet. Eperjes Károly Krisztus inge címmel forgat tévéfilmet, ami az 1950-es években, a szerzetesrendek feloszlatásakor játszódik.

Nyolc fikciós rövidfilm támogatására összesen 77,4 millió forint támogatást szavazott meg a Filmintézet. Bacskai Brigitta, Cibulya Nikol, Gyimesi Anna, Hevér Zoltán, Kovács Ákos, Odegnál Róbert, valamint a Lichter Péter-Máté Bori és az Angyalosy Eszter-Szőke Dániel alkotópárosok forgathatnak kisjátékfilmeket.

A támogatott alkotások témái között lesz sámántörténet, Mária Terézia nyilvános szülése,
a civilizáció és a természet közötti egyensúly felbomlásának kockázata és a gyermekét egyedül nevelő anya önfeláldozása.

A hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat-pályázatra 134 pályamunka érkezett. Ezek közül 19 sorozat tartalomfejlesztésére ítélt meg összesen 145,6 millió forint támogatást a Televíziós Döntőbizottság. Többek között a népszerű Hunyadi-könyvsorozatot is jegyző Bán Mór, Divinyi Réka (Szabadság, szerelem, BÚÉK), Krigler Gábor (Aranyélet) és Ugron Zsolna (Úrilányok Erdélyben, Úrasszonyok-trilógia) kezdhetik meg sorozatterveik tartalomfejlesztését az NFI támogatásával.