Bogdán László emlékére

Mix Online - Bogdán László emlékére - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2020. 07. 15. 8:00:37
Bogdán László emlékére Évek óta jártam le Cserdibe, számtalan jegyzetet, riportot írtam és bár csak egyszer adtam címnek a "Cserdi csoda"-t, mindvégig annak tartottam, egyetlen ember művének, aki viszont nagyon is halandó volt. Miközben balról és jobbról is támadták, két súlyos betegséggel küzdött, s az állandó stressz csak ráadás volt. Két hete a telefonjára vártam, hogy mikor lesz új üzem avatója, s most itt a hír, bevégeztetett.
Lasipe vagyis Jóság lett a Cserdiben előállított termékek márkaneve, s nem volt ember a környéken aki beleköthetett, hiszen mióta Bogdán Laci polgármester lett és paradicsomot, paprikát, hagymát, krumplit, gombát termesztett a faluban, vitt belőle másoknak is, szegény falvaknak és szegény családoknak. Legutóbb azt mesélte, hogy 15 tonna hagymát és krumplit juttattak el 2200 családnak, a szigetvári kórháznak és a szentlőrinci gyermekotthonnak, s Kaposvárra és Újpestre is küldtek. És persze dicsekedett, hogy az utóbbi hónapokban 13 pár vásárolt ingatlant, mert jönnek a gyerekek és már készült a bölcsőde terve. Már állt a 400 négyzetméteres hűtőház, csak a berendezésre kellett heteket várni, mert az olaszok a  járvány miatt késtek a szállítással.

Két hete vártam a telefonjára, hogy az üzemavatóra lemenjek, mert egy hónapja azt mondta, június végén meglesz. Nem akartam türelmetlenkedni, mert annyi baj van egy beruházással, talán egy papír még hiányzott. Már bánom, hogy nem hívtam, bár a betegségéről úgysem mondott volna semmit. Bármikor érdeklődtem, azt válaszolta, hogy rendben van. Csoda, hogy egyáltalán elárulta, mert nem szeretett róla beszélni. Két éve megijesztette a falu lakóit, amikor mentő vitte be Pécsre, mert megállt a szíve. Az egész falu bement utána Pécsre, buszt béreltek, hiszen tudták, hogy Bogdán Lacival tart a falu is és nem biztos, hogy olyan szép menet lesz, mint a mesében, vagy a filmen, ahol A cigánytábor az égbe ment.

A köcsögmentesítési programmal lett híres, amikor kezdő polgármesterként elvitt húsz fiatalt, majd később több csoportot is a börtönbe, hogy lássák a rossz példát. Cserdi akkor még rossz hírű falu volt, többen lopásból éltek, kevesen jártak dolgozni. És mostanában, amikor a kormánypárti politikusok nem nagyon kedvelték a nyilatkozatai miatt Bogdánt, a rendőr-kapitányok még mindig szerették, hiszen egy békés, dolgos falut teremtett Cserdin. A baranyai faluban évek óta nem hallottak bűnőzésről, s olyan jól kerestek a népek, hogy már minden második család autót is vett magának. Persze, hosszú volt az út, először volt a közmunka, aztán amikor már megtanította őket dolgozni, elhelyezte az embereket a versenyszférában, üzemekben, szociális otthonokban. Élni is tanította az övéit, kiborogatta a kukákat és elmondta, hogy nem csokit kell venni és cigit, hanem először a gyereket jól lakatni, felruházni és iskolába küldeni. Természetesen több országos cigány vezető vette a bátorságot és megtámadták. Emberi jogokról papoltak, holott ők maguk évtizedek óta nem jutottak előre egy tapodtat sem. Igaz. ők legalább nem loptak, mint a nagypolitikában megmerítkezett társaik.

Nem tudok búcsúzkodni, ezért kerülöm a temetéseket is, hiszen akik fontosak, velünk élnek tovább, a hiányuk túl gyakran fáj. Legutóbb már arról beszéltünk, hogy csak kéne írni egy könyvet, s felajánlotta a vendégházat, hogy ott ellakhatok néhány napig, míg végigbeszéljük. Ez a könyv sem fog már elkészülni, pedig dokumentálni kéne a Cserdi csodát, mert amit ő felépített, az az egyetlen járható út, hogy a cigányok kikerüljenek az árokból. Bogdán Laci tudta a csodát, mert ismerte az országos kudarcokat is. Mondta is egyszer, hogy ha valaha elindulna az országos cigány önkormányzat elnöki címéért, akkor azt csak azért tenné, hogy megválasztása után rögtön megszüntesse.