2020: divatos kis autók

Mix Online - 2020: divatos kis autók - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2020. 06. 28. 17:29:37
2020: divatos kis autók Egész Európában, így Magyarországon is felbukkant már az utakon a 6 millió forint alatti kategória francia üdvöskéje, az új Peugeot 208-as. Ez az elektromos verzióban, már jó 10 milliós modell kapta a nemzetközi szakzsűri véleménye alapján a 2020-as Car of the Year elismerést.
Az Év autója viadal ezüst érmese a Tesla Model 3, s dobogós lett a rivális Porsche Taycan is. Noha a Genfer Autosalon elmaradt idén, a négykerekűek nemes versengése 1964 óta folyamatosan tart. Az elmúlt hónapok újdonsága a szebbé varázsolt Opel Astra is. Ez – akárcsak anno a régi Kadett – a VW Golf szegmensében szeretne nyomulni. Ám 2020-ban sem lesz könnyű dolga, mivel például a márciusi, svájci mustrán be sem mutatták volna. A Citroën, Peugeot, Ford újdonságait is nélkülöznie kellett volna a publikumnak. De a koronavírus közbeszólt, hirtelen le kellett fújni a svájci mustrát. S az a különleges helyzet állt elő, hogy egy olyan francia kiskocsi lett az Év autója, mely nem is szerepelt volna a Genfi-tó partján. Az elektromos kivitelben is megvásárolható Peugeot 208-as diadala szakzsűri „környezetbarát” döntését tükrözi. Igaz a 30 ezer euró feletti induló tarifa az NSZK-ban az „e” típusért alaposan megszűri majd a vevőkört!

Nem először nyert rövid tengelytávú modell Car of the Year díjat: előfordult ilyen már az ezredfordulón is! Anno az azóta is sikeres Toyota Yaris lett a befutó – ugyanabban a szegmensben, mint 2010-ben a VW Polo, idén pedig a kis 208-as. Ha el is maradt az - eredetileg március 15-ig tervezett - svájci show, lássuk melyek még a 2020-as szezon újdonságai? Emitt a bájos Opel Corsa, amott a tágasabb Astra csábít. Sokakat pedig a Volkswagen T-Roc skalpolt változata hoz majd lázba. Gurul már az európai utakon a Volkswagen Golf régen várt nyolcadik nemzedéke is. A 245 lovas GTI svájci premierjét hatalmas érdeklődés előzte meg - hiába! - és az elektromos ID 3-as sem unalmas verda! Ez vonatkozik az Év autója versenyben ezüst érmet nyert a Teslára (Model 3) és a szintén dobogós, rivális Porschéra (Taycan) is.