A görög csoda

Mix Online - A görög csoda - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
index | 2020. 05. 22. 17:02:44
A görög csoda Miért van az, hogy Kelet-Európa országai, a krónikusan forráshiányos egészségügyi ellátórendszerükkel, hatékonyabban birkóznak meg eddig a koronavírussal? Kezdjük Görögországgal, nemcsak azért, mert a regisztrált esetszámban ők állnak a legjobban a kontinensen, hanem azért is, mert az elmúlt évek másról sem szóltak, mint a folyamatosan dögrováson lévő görög gazdaságról és az állami szektor csődjéről.A görög csodáról egyetlen ember tehet, Szotírisz Ciódrasz infektológus, akire hallgatott a kormánya.
 Az országban a 2008-as gazdasági válság óta több körben is drasztikusan megnyirbálták a szociális kiadásokat. Az ország pénzügyi mentőcsomagot kapott a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) az államcsőd elkerülése érdekében, a kölcsön feltétele pedig az állami szektor méretének csökkentése volt.

Ez elől az egészségügy sem tudott kitérni. A kutatások szerint az IMF-től kölcsönt kapott országokban négyszer nagyobb eséllyel csökkentik az egészségügyi kiadásokat, mint máshol (nyilván azért, mert ezek az országok egyébként is pocsékul állnak pénzügyileg). A statisztikák szerint minden 100 dolláros adóbevétel-csökkenés 2,72 dolláros egészségügyi kiadáscsökkenést eredményez.

Mindezek eredményeképpen 2008 után Görögországban

A FELÉRE CSÖKKENT AZ EGÉSZSÉGÜGYRE FORDÍTOTT KÖLTSÉGVETÉS, ÉS 40 SZÁZALÉKKAL VISSZAESETT A KÓRHÁZAK TÁMOGATÁSA.
A görög egészségügyi dolgozók menekültek az országból, a nyugdíjakat csökkentették, jelentősen visszaestek a nyugdíjasok egészségügyi költései. Vagyis minden adott volt ahhoz, hogy a kivéreztetett görög egészségügy ne legyen képes felvenni a harcot a koronavírussal. De nem ez történt, az ország eddig kordában tartja a járványt. Nyilván nem a megszorítások okozták a sikert, hanem az a megszorítások ellenére következett be.

Szotírisz, a megmentő
A járvány statisztikai értelmezésében központi szerepet játszó Johns Hopkins Egyetem görög kutatója, Marianthi Hatzigeorgiou szerint mindez alapvetően a racionális tervezésnek, és a kompetens vezetésnek köszönhető. Utóbbit Szotírisz Ciódrasz (Sotiris Tsiodras) infektológus testesíti meg, aki olyasféle szerepet tölt be Görögországban, mint Anthony Fauci az Egyesült Államokban, azzal a különbséggel, hogy rá hallgat a kormány.

Ciódrasz már akkor a teljes leállást javasolta a görög kormánynak, amikor még csak Olaszországban volt nagy a baj. Azóta őt nevezték ki a koronavírus elleni védekezést irányító operatív törzs vezetőjévé, napi rendszerességgel vezeti a tájékoztatókat, a New York Times a járvány egyik hősének kiáltotta ki. Az emberek dalokat írnak róla, a szociológusok szerint vonzereje abból adódik, hogy a görögök úgy érzik:

EGY KÖZÜLÜK, MÉGIS MEGKÉRDŐJELEZHETETLEN A SZAKÉRTELME.

A görög siker másik eleme a politikai szereplők között tátongó egyébként mély politikai szakadékok eltűnése lehetett. Az egységet érző emberek hajlamosabbak maguk is kooperálni. A tömegrendezvényeket már február 20-án, a harmadik megerősített görög eset után betiltották, és konzekvensen felléptek a karantént megsértőkkel szemben. A kijárási korlátozások ellen vétők egységesen 150 eurós (53 ezer forintos) büntetést kénytelenek fizetni, ebből eddig 4,25 millió euró jött össze.

Sokak szerint azonban a neheze csak most jön Görögországnak, hiszen az ország GDP-jének több mint 20 százaléka a turizmusból származik. Súlyos döntést kell tehát hozni: beengedik-e az országba a potenciálisan fertőzött külföldieket, vagy a turizmus elmaradó bevétele miatt brutális gazdasági válsággal néznek szembe. Egyes elemzések szerint a járvány már eddig is 12 százalékkal zsugorította a görög gazdaságot, de ha kimarad a nyári turistaszezon, ez a csapás még sokkal nagyobb lesz.

Más elemzők szerint jobban megéri fenntartani a szigort, ameddig csak kell. Ha ugyanis Görögország továbbra is viszonylag biztonságos tud maradni járványszempontból, a turizmus beindulásakor dőlni fognak a külföldiek, akik messziről elkerülik majd a többi, súlyosabban érintett mediterrán országot