Az Exxon kiszállna az azeri mezőből

Mix Online - Az Exxon kiszállna az azeri mezőből - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
portfolio | 2020. 05. 22. 17:13:01
Az Exxon kiszállna az azeri mezőből Eladná a részesedését Azerbajdzsán legnagyobb olajmezejében az ExxonMobil, közölte a cég kedden. A banki és ipari források szerint a lépés felkeltette az nagyobb ázsiai olaj és gázipari cégek figyelmét, amelyek előnyükre kívánják fordítani az olajárak mostanában történt összeomlását.
Nem ez az első alkalom, amikor az Exxon megpróbálná eladni a Kaszpi-tengerben található Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) olajmezőben való 6,8 százalékos részesedését, 2018-ban már volt erről szó, mikor a rivális Chevron is eladásra bocsátotta a maga 9,6 százalékos tulajdonrészét.

MIKÖZBEN AZ EXXON ÉRTÉKESÍTÉSÉT HIVATALOSAN SOSEM FÜGGESZTETTÉK FEL, MÉGIS HÁTTÉRBE SZORULT, AMIKOR A CHEVRON ELKEZDETT TÁRGYALNI A MOLLAL TAVALY, AMELY VÉGÜL EGY 1,6 MILLIÁRD DOLLÁROS ÜZLETHEZ VEZETETT NOVEMBERBEN.

Az Exxon részesedésének értékesítését most újraindították annak ellen, hogy az olajárak lefeleződtek 30 dollár/hordó körüli szintre az olajfogyasztás durva visszaesése miatt.

Az ExxonMobil teszteli a piac érdeklődését az azerbajdzsáni nem-működtetett termelőeszközei felé

– közölte a cég szóvivője. A szóvivő szerint a cég rendszeresen újraértékeli a termelési portfólióját, és ha más cégek több értéket látnak valamelyik eszközben, azt hajlandóak eladni.

Számos ázsiai nemzeti olajcég érdeklődik a részesedésért, beleértve a China National Offshore Oil Corp-ot (CNOOC), az indiai ONGC-t, és az indonéz Pertamina-t. Iparági források szerint a cégek abban reménykednek, hogy most alacsonyabb áron szerezhetik meg a részesedést.

Az nem tisztázott, hogy az Exxon pontosan mekkora összegért adná el a részesedést, de az valószínű, hogy jóval alacsonyabbra értékelik, mint a Chevron részesedését.

Az Exxon tavaly indított a tervet, mely szerint 25 milliárd dollár értékű olaj és gázmezőtől válnának meg Európában, Ázsiában és Afrikában, miután a hazai és külföldi piacon is egy maréknyi mega projektre fókuszálnának. Az eddigi erőfeszítések azonban kevésnek bizonyultak, hogy az eszközértékesítés visszatérjen a korábbi átlagos évi 5 milliárd dolláros szintre. Az Exxon Norvégiában adott el eszközöket 4,5 milliárd dollár értékben, míg további értékesítési folyamatokat indított Ausztráliában, Malajziában, és Nigériában.

Számos értékesítési folyamat elindítása - beleértve az brit északi tengerei olaj és gáz portfóliót – azonban elhalasztásra került az olajárak összeomlása után, mondták el a Reuters forrásai.

Az azerbajdzsáni operáció értékesítése egy 25 éves periódus végét jelentené, hiszen ennyi ideje van jelen a cég a régióban. Az Exxon és a Chevron egyébként közte volt annak az öt amerikai olajcégnek, amelyek segítettek Azerbajdzsán jelenlegi olajiparának létrehozásában és 1994-ben részesedést vásároltak az ACG-ben, miután a Szovjetunió összeomlott. Az üzletet Azerbajdzsán és partnerei „az évszázad szerződésének” nevezték el, köszönhetően a mező nagy tartalékainak és a jövőbeni jelentős olaj felfedezési lehetőségeknek, amelyek segítenek Európának az orosz olajtól és földgáztól való diverzifikációban.