Dárdai - Engem, még nem kerestek

Mix Online - Dárdai - Engem, még nem kerestek - Nyomtatható változat

főoldal - Sport
NS | 2020. 02. 14. 12:11:39
Dárdai - Engem, még nem kerestek A szabadságát élvező Dárdai Pál Jürgen Klinsmann lemondásáról, a szomszéd füvéről és a szurkolók kívánságáról is nyilatkozott lapunknak. A magyar edző sem tudja, mi történt a berlini csapatnál, miért mondott le Klinsmann.

 – A Hertha vezetői öt évvel ezelőtt éppen egy februári napon kopogtattak az ajtaján, hogy vegye át a csapatot, és mentse meg a kieséstől. Az elmúlt napokban nem keresték fel?
– Miért, kellett volna? – indította a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjúját Dárdai Pál. – A nyárig fizetett szabadságon vagyok, július elsején kell munkára jelentkeznem, a szerződésemben az áll, hogy az U17-es csapatot veszem át. Addig élem a hétköznapi emberek életét – nem úgy, mint az elmúlt húsz évben. Természetesen figyelemmel követem az eseményeket, kimegyek az utánpótláscsapatok meccseire, időnként az edzéseire is, egyelőre ennyi a kapcsolatom a Herthával, nem több.

Meglepődött, amikor értesült Jürgen Klinsmann vezetőedző lemondásáról?
– Igen. November végén vállalta el a csapat irányítását, váratlanul ért, hogy már most felállt a kispadról. Hogy valójában mi történt, csak kevesen tudhatják. Én nem tartozom közéjük. Innen-onnan hallok ezt-azt, de még a véleményem sem mérvadó ebben az ügyben. A szomszédnak sem szólok át, hogyan nyírja a füvet…

Kívülről úgy tűnik, a káosz az úr a klubnál. Nem félti a Herthát?
– A csapat előnye hat pont az osztályozót érő helyen álló Düsseldorffal szemben, nem gondolom, hogy a kiesés réme fenyegeti. Ráadásul meglehetősen nehéz sorozattal indította a tavaszi szezont, annyira nem is jött ki rosszul belőle, bár a múlt szombati, Mainz elleni hazai vereség aligha tett jót a lelkeknek. A történethez hozzátartozik, hogy a klub arculatának nem ártott Klinsmann szerepvállalása, lehetett vele csillogni-villogni. Más kérdés, hogy az újságokban elkezdték pedzegetni: hiába a sok jó igazolás, a Hertha nem játszik szépen. Akik ezt írták, arról megfeledkeztek, hogy az új futballisták beillesztése nem megy egyik napról a másikra. Lám, a Paris Saint-Germain is abban a reményben igazolt sztárokat egy-két éve, hogy megnyeri a Bajnokok Ligáját, de a nagy siker még várat magára. Aztán ki tudja, lehet, mostanra érett úgy össze, hogy övé lesz a BL-serleg.

Lars Windhorst személyében immár tehetős befektetője van az egyesületnek, a télen hetvennyolcmillió eurót költött a Hertha – amikor ön volt az edző, legfeljebb álmodozhatott hasonló körülményekről. Belegondolt abba, mire ment volna ilyen háttérrel?
– Sohasem szerettem azzal foglalkozni, mi lett volna, ha… Ennyi erővel azon is töprenghetnék, hogyan alakult volna a játékos-pályafutásom, ha elfogadom a Bayern München ajánlatát. Én hosszú ideig, négy és fél évig álltam a csapat élén, az utolsóért talán már kár is volt. Mindenesetre abban az időszakban felépítettünk valamit, amire büszkék lehetünk. A Hertha nimbusza sokat erősödött, vonzó lett a klub, sokan akartak hozzánk igazolni, jóval kisebb büdzséből gazdálkodva kétszer végeztünk nemzetközi kupaszereplést érő helyen. Berlinben szerettek minket, de az idegenbeli meccseken is éreztük, kivívtuk mások szimpátiáját. Ez a fejezet lezárult, ami pedig a jelent illeti, nincs okom panaszkodni. Ha nem csinálok butaságot, némi túlzással nyugdíjas állásom van a klubnál.

Tegye a szívére a kezét: nem hiányzik a munka?
– Nehéz ezt megmondani. Elvagyok, mint a befőtt. Végre apa lettem. Úgy értem, most van időm a családdal foglalkozni. Ennyit még nem vittem a gyerekeket iskolába, edzésre, bárhová, mint az elmúlt hónapokban. Régen elmentem otthonról kora reggel, és késő este estem haza. Most futok, bevásárolok, a feleségemmel főzök. Marci fiam szerdán töltötte be a tizennyolcat, még gluténmentes tortát is sütöttem neki. A Bauhausba is többet járok, mint korábban bármikor, amit csak lehet, megszerelek otthon. Szerintem még két hét és jön a jó idő, már megyek is a kertbe dolgozni. Szóval nincs gond.

Jól hangzik…
– Tényleg nem érzem, hogy holnap mindenképpen edzést kellene tartanom. Ha érzem, ígérem, szólok, de ahhoz olyan ajánlat is kellene, amelyre azt mondom: tyűha! A futball ugyanakkor jelen van az életemben. Sokkal több meccset nézek meg, mint amikor edző voltam, mert akkor csak azokra kapcsoltam oda, amelyekre muszáj volt. A Hertha-öregfiúkba is hívtak, én, bolond lementem, rá is fáztam. A füves pályát még bírta a többször műtött bokám, a műfüvest már nem, a legutóbbi alkalom után tíz napig jószerével járni sem tudtam. Nem véletlenül minősítettek rokkantnyugdíjasnak…

Olvasni is van ideje?
– Olvasásra, filmnézésre, mindenre. De miért kérdezi?

A Kicker csütörtöki kiadásában Erich Beer, a Hertha legendás labdarúgója úgy nyilatkozott az edzőkérdés kapcsán, hogy Dárdai Pál visszatérése lenne a legjobb megoldás.
– Ezt nem olvastam, de megtisztelő, ha így vélekedik. Kedves ember, tiszteljük egymást, jólesik, hogy bízik bennem, de a döntés nem az ő kezében van.

Nyilván a szurkolóknak sincs beleszólásuk, jóllehet a különböző fórumokon ők is önt követelik vissza.
– Ennek ellenére engem senki sem hívott a klubtól, de nem is kell, hiszen van annyi edző, mint a fene, a Klinsmann helyére lépő Alexander Nourinak is van pro licence. Szerintem amúgy sincs akkora baj a Herthával, mint azt sokan hiszik. Ha a városban van elintéznivalóm, sokan megállítanak, faggatnak, hogy mi lesz, én pedig mondom, nem kell aggódni. Az persze jó érzés, hogy Berlinben ugyanazt tapasztalom, mint Budapesten vagy a Balatonon: szeretnek az emberek. Itt is, ott is értékelik, hogy amit ígértem, betartottam. Emelt fővel járhatok, nem kell bujkálnom.

A klubházba gyakran bemegy?
– Bemehetnék, de minek?! Ha beugrok, akkor is csak az akadémiára. Nem akarok zavarni. Jelenleg csak egy vagyok a sok Hertha-drukker közül. Most következik négy olyan meccs, amelyen mindent el lehet rendezni. Ha a Paderborn, a Köln, a Düsseldorf és a Bremen elleni mérkőzést nem szúrják el nagyon, békés lesz a tavasz.

No de mi lesz akkor, ha a Hertha szombaton kikap a sereghajtó Paderborntól? Ez esetben vasárnap kopogtathatnak az ajtaján?
– Induljunk ki abból, hogy nyer a Hertha, és akkor mindenkinek nyugodt hétvégéje lesz.